През 1981 г. ново заболяване се разпространява с неимоверна скорост и става огромна заплаха за човешката популация. Хора умират, без да се знае какво се случва. Лекарите наричат състоянието Синдром на придобитата имунна недостатъчност. То се развива вследствие на вирусна инфекция, която прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим на всякакви инфекции.

 

ХИВ вирусът се предава чрез пряк контакт на лигавица или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност – кръв, сперма, вагинална течност или кърма. Това предаване може да стане при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, при употреба на замърсени игли, при бременност, раждане, кърмене.


 

За първи път състоянието е описано в Съединените американски щати през 1981 г., но става ясно, че то се появява в края на 19 и началото на 20 век, някъде в Централна Африка. За епицентър на СПИН – пандемията се приема столицата на Демократична република Конго – Киншаса.

 

През 1982 г. френски лекар изказва предположение, че заболяването се дължи на вирус. Започват множество изследвания на възможните причинители. Пробивът се случва през 1983 г. Причинител се оказва често мутиращ ретро вирус, известен днес като „човешки имунодефицитен вирус“ (Human immunodeficiency virus – HIV). Това носи Нобелова награда на двама френски вирусолози – Люк Монтание и Франсоаз Баре-Синуси през 2008 г.

 

Страх, паника, предразсъдъци и смърт. Тези думи са ключови в историята на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност. През последните около 35 години, откакто е идентифициран вирусът, се смята, че около 78 млн. души по света са заразени с него, а около 35 млн. души са изгубили живота си, заради заболявания, развили се в следствие на ХИВ-инфекцията.

 

По последни данни на СЗО около 14 млн. души по целия свят не знаят, че са носители на ХИВ.
В България се предполага, че броят на носителите на ХИВ неофициално е около 4000 души, а броят на онези, които не знаят, че са носители е неизвестен.

 

Здравните власти призовават да се изследвате при съмнения. За момента може да се каже, че заболяването се овладява и се прилага успешно лечение.