За много хора, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, лечението включва стимулиращи медикаменти, които активират онези области в мозъка, които спомагат концентрацията и повишеното внимание, намалявайки хиперактивността. 
 
За тези, при които по една или друга причина подобно лечение не дава успех, на помощ могат да се „притекат“ витамините и минералите според ново проучване. 
 
Ръководителят му – д-р Джулия Ръклидж от Университета в Кентърбъри, Нова Зеландия, обяснява, че повечето лекари предпочитат да използват медикаменти, чийто ефект вече е доказан, като Риталин и Адерал, въпреки че има и много практикуващи, които се доверяват и на хранителните добавки при терапията на психични заболявания.
 
Приемът на витамини и минерали под формата на добавки е доказал своя положителен ефект върху ума ни. При проучване се открива, че фолиевата киселина, която е форма на витамин B9, може да намали скоростта, с която сивото вещество в мозъка се уврежда, и в този смисъл може да забави развитието на болест на Алцхаймер
 
Други две изследвания сочат, че витамин Е помага в борбата срещу нарушенията на паметта. А, имайки предвид, че вниманието е ключов фактор при работната памет, е възможно витамините да помагат за лечението на синдрома. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За целите на настоящото проучване екипът изследователи наблюдава 80 души, част от които приемат хранителни добавки, а другата част – плацебо, за период от осем седмици. Добавките съдържат 14 витамини, 16 минерали, три аминокиселини и три антиоксиданти. Участниците и от двете групи приемат по 15 капсули дневно – разделени на три дози по пет. 
 
Резултатите сочат, че при приемалите капсулите участниците се наблюдава повишаване на вниманието и намаляване нивата на хиперактивност. Подобренията биват „отчетени“ и от техни близки.
 
Експертите допълват, че са необходими допълнителни проучвания, които да докажат категорично ефекта на хранителните добавки при лечението на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в British Journal of Psychiatr.