Екип от научния институт за деца „Стенли Ман в педиатрична болница „Ан и Робърт Х. Лурие", Чикаго, разработват и демонстрират как инжектирана нанотерапия намалява възпалението на червата и размера на лезиите при болест на Крон в лабораторни модели.

 

Болестта на Крон е възпалителна болест на червата. Причинява възпаление на храносмилателния тракт и образуване на лезии в различни участъци на червата. Обхваща различни части от него, най-често тънкото черво и може да доведе до животозастрашаващи състояния, вследствие на запушване и перфорация на червото.


 

Най-честите симптоми при болестта са диария, повишена температура, коремни болки, умора, кръв в изпражненията, фистули и намален апетит, който може да доведе до проблеми в развитието при по-малките деца.

 

Не е ясна точната причина за заболяването. Най-вероятно има генетична предразположеност.

 

Досега терапията се базира на въвеждане на антитела. При нея съществуват много странични ефекти, например повишен риск от различни видове рак. При тежките случаи се налага и операция, като данните показват, че 70% от болните биват оперирани. Някои се нуждаят и от втора хирургична интервенция.

 

Новата терапия се базира на инжектиране на наномолекули, носещи малки противовъзпалителни пептиди, в лезиите.

 

Учените споделят, че резултатите са феноменални. Наблюдава се спад във възпалението, вследствие на спад в провъзпалителните клетки и възпалителни фактори.

 

В лезиите се развива противовъзпалителна среда и освен, че намалява възпалението, се наблюдава и спад в размера на всяка лезия, което дава надежда, че може да се спаси по-голяма част от чревната тъкан и да се избегне хирургичната интервенция.

 

Основано на дизайна, наномолекулите позволяват вкарване на голяма концентрация от противовъзпалителното лекарство в зоните на лезиите.

 

„Нашето проучване е доказателство, че нанотерапиите могат да са ефективни срещу болестта на крон, а и други възпалителни болести на червата, като улцерозния колит.“ споделя д-р Арън Шарма, ръководител на сектор научни изследвания в хирургията.

 

Преди да бъде започнато прилагането на терапията в клиничната практика, учените искат да измислят по-малко инвазивен метод за доставяне на лекарството. Целите са то да бъде приемано или през устата, или чрез ендоскопски метод.

 

Научния труд е публикуван в Advanced Therapeutics.

 

Източници:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adtp.202000274