Учени от Великобритания започват първите в света клинични изследвания върху терапевтичния потенциал на MDMA или 3,4-метилен-диокси-мета-амфетамин, активната съставка на синтетичния ентактоген, познат като екстази.
 
Изследователите от Имперския колеж в Лондон обявили, че получили разрешение от държавната етична комисия за провеждането на ограничен експеримент с MDMA с участието на 20 пациента, страдащи от тежък алкохолизъм, при които други терапии са били неуспешни. Те ще бъдат подложени на психотерапевтични сесии, докато са под влиянието на 99,99% чисто екстази.
 
MDMA е ентактоген – съединение, водещо до отключването на силни чувства на обич, емпатия и социална свързаност, позволява на индивида да изразява свободно най-личните си чувства, да бъде по-чувствителен и приятелски настроен. Бен Сесса, клиничен психиатър от Имперския колеж споделя, че MDMA има потенциала да усили в пъти връзката между терапевта и пациента, да премахне отчуждението между тях и да ги сближи. Това може да позволи на терапевта да надникне в сърцевината на проблема, стоящ зад самоунищожителният алкохолизъм.
 
По-ранни клинични изследвания показват, че психотерапия подпомогната от MDMA може да бъде ефективна в третирането на пост-травматичен стрес и генерализирана тревожност. В изследване от 2010 г. над 80% от пациентите с посттравматично стресово разстройство спрели да изявяват симптоми на психичното заболяване след само 2 сесии психотерапия, подпомогната с MDMA (Journal of Psychopharmacology, 19.07.2010, брой 25, страници 439-452).
 
Подобен подход може да бъде ефективен и при психотерапии с хора, страдащи от аутизъм с крайно изразена социална тревожност и дори – социална фобия.
 
NEWS_MORE_BOX
 
През 2015 г. в интервю за Huffington Post, Рик Доблин, директор на мултидисциплинарната Асоциация за психоделични изследвания споделя, че около вещества като MDMA, канабис и други популярни „парти дроги“ съществува една голяма заблуда: че са опасни, защото карат хората да губят контрол. А в интерес на истината, споделя Доблин, поддържането на контрол или илюзията за контрол е често най-големият проблем при лечението на психологични заболявания.
 
„Когато някой се опита да се освободи от нормално изпитваното чувство за контрол над емоциите и мислите си, от апатията и невниманието към някои аспекти на живота си, от потискането на чувства и мисли – тогава може да се случи изумителен тип лечение – лечение на ума“, завършва Доблин.
 
Резултатите от изследването трябва да бъдат публикувани до края на 2017 г.