Проучване дава надежда, че скоро ще можем да лекуваме атеросклероза с иновативен и максимално щадящ метод – с поставяне на еднократна инжекция. Учени разработват революционен тип синтетични нанофибри, които ще могат много бързо и успешно да разрушават отложената по кръвоносните съдове плака, водеща до развитие на атеросклероза.

 

Атеросклеротичната плака се натрупва в резултат на хронично високите нива на лошия холестерол в кръвта. Отлагането на плаката постепенно втвърдява стените на кръвоносните съдове и намалява еластичността и проходимостта им. В напреднал стадий на атеросклероза съдът се запушва изцяло и може да се стигне до инфаркт или инсулт.


 

Съвременните методи за лечение на атеросклероза включват прием на лекарства, които регулират холестерола и стопират по-нататъшното отлагане на атеросклеротична плака по съдовете. Тези лекарства обаче нямат ефект върху вече натрупаната плака, т.е. ефектът им е по-скоро превантивен. Новото проучване обаче показва, че скоро ще можем да разчитаме и на средства, които имат изцяло реверсивен ефект върху атеросклеротичната плака и може да разрушат изцяло натрупаните върху стените на кръвоносните съдове отлагания.

 

Данните от проучването за момента са изцяло лабораторни, но са достатъчно красноречиви. Учените установяват, че създадените от тях синтетични нанофибри може да разрушат структурата на отложените плаки и те постепенно да се разнесат с кръвта. Данните бяха представени на тазгодишната сбирка на Американската кардиологична асоциация, проведена в Сан Франциско, САЩ.

 

Синтетичните нанофибри съдържат специална последователност от аминокиселини, която буквално стопява липидните плаки, при това без никакви сериозни инвазивни техники. Лабораторните данни показват, че нанофибрите може да се инжектират и да упражнят спокойно своето благоприятно действие. Най-добрата новина е, че се очаква ефектът за премахване на атеросклеротичната плака да се постига само с еднократно инжектиране на иновативния продукт. При нужда процедурата ще може да се повтаря няколко пъти в рамките на няколкомесечно лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лабораторните изследвания показват, че с досега разработените нанофибри може да се постигне редуциране на отложената по кръвоносните съдове плака с над 11%. Очаква се допълнителните проучвания на революционния продукт да позволят той да се доусъвършенства и ефективността му да нарасне допълнително.

 

Разработването на реверсивен метод за лечение на атеросклероза с премахване на вече отложената плака може да предложи изключително ефективно средство за превенция на най-сериозните усложнения на атеросклерозата – инфаркта и инсулта – водещи причини за смърт в световен мащаб.