Съвсем случайно учени от Йелския университет откриха начин, благодарение на който вероятно ще можем да ядем колкото си искаме, без да наддаваме. 

 

По време на експеримент изследователите редактират два гена, принадлежащи на лимфната система, които са свързани с поглъщането на мастни частици и синтезирането на т.нар. хиломикрони.


 

Хиломикроните са частици образувани до голяма степен от триглицериди и малко холестерол, фосфолипиди и незначително количество протеини. Образуват се от клетките на чревната лигавица и функцията им е да транспортират приетите с храната мазнини от червата до всички тъкани на организма. Отделят се 2-3 часа след хранене. 

 

Изследователите започват експеримента мислейки, че чрез редактирането на въпросните гени ще получат наддаване на тегло.

 

Резултатът обаче ги изненадал, вместо напълняване при изобилстващ на мазнини хранителен режим се случило точно обратното, запазване на изходното тегло. 

 

Екип констатира, че отсъствието на две молекули затваря специализираните съдове на лимфната тъкан и предотвратява усвояването на хиломикроните. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Липидите се усвоят от лимфатичната тъкан в червата чрез „входове“, наречени лактеали. В по-голяма част от времето преминаването на липидите в съдовете се контролира чрез проникващи бутонови структури. При липса на васкуларен ендотелен фактор 1 и невропилин 1 се развиват съдове, които се затварят и липидите се отделят от организма, вместо да бъдат усвоени от съдовете. Този „цип“ ефект може да се постигне и като се възпрепятства Rho- киназата ROCK.

 

Инхибитор на ROCK вече се използва при лечение на глаукома, което позволява проследяването на новооткритият ефект, свързан с усвояването на липиди и телесното тегло.

 

Предстои още изследователска работа преди да се пристъпи към изобретяването конкретно на медикамент, които може да се приема от хора с цел понижаване на липидите в организма.