Чорапи, чорапи и пак чорапи. Къси, дълги, три четвърти, шарени, шантави, уникални, носещи радост на хората. Това са чорапите на 21- годишния Джон Кронин – момчето със Синдром на Даун, което създаде собствен бизнес от нищото и преобърна представите на американското общество за слънчевите деца.
 
Джон е от Лонг Айлънд, САЩ. Ражда се със Синдром на Даун (вид генетична аномалия), но родителите му не го изоставят. През годините те правят всичко възможно, за да не бъде изолиран и расте като всяко друго дете. След като завършва гимназия, момчето решава да говори с баща си, за да обмислят заедно какво би могъл да работи, за да изкарва сам прехраната си. "Първото ми предложение беше забавен магазин, но не знаехме какво да продаваме", разказва Джон пред BBC. После двамата гледали филм за баща и син, които се занимават с камион за бързо хранене. Казали си, че това е добра идея, но накрая открили основния им проблем – че въобще не могат да готвят. Накрая Марк Кронин (бащата) погледнал сина си и решил да го насърчи, като му казал да помисли хубаво какво му се отдава най-много и как с това да допринесе за обществото. Джон се загледал в чорапите си и се усмихнал, защото вече знаел какво ще прави. „Аз реших да продавам чорапи, защото през целия си живот съм носил шантави чорапи и съм се забавлявал чрез това. Исках да е нещо по-креативно“, обяснява по-късно Джон, който създал онлайн магазина „Шантавите чорапи на Джон“

 

Колкото и странно да звучи, ако едно слънчево дете има желание да работи и се развива, нито Синдром на Даун, нито хорските приказки могат да го спрат. Разбира се, в случая на Джон, до голяма степен неговият баща спомага за успеха му, защото го подкрепя в начинанието. Само за година и половина двамата успяват да развият бизнеса с чорапи и добият приходи от над 1.4 млн. долара. В момента онлайн магазинът предлага над 1 400 разновидности на чорапи, а Джон носи лично поръчките, направени от родния му град. Но двамата с баща му не са сами, имат над 10 служителя, които работят за тях. 


 

„Чорапите са забавни, цветни и ми помагат да бъда себе си“, казва усмихнатото момче,  което дарява 5% от печалбите си за организирането на спортни събития за младежи с различни интелектуални затруднения. Самият той се състезава в спортовете баскетбол, футбол, хокей и често печели медали. Друга благородна кауза, на която се е посветил, е създаването на чорапи, които се продават, за да повишат информираността на хората за Синдрома на Даун и помогнат за инициативите на местни организации.Снима и много видеа, които качва на страницата си във Фейсбук, с което показва своето ежедневие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Марк Кронин се гордее с уменията на сина си. Той се занимава с техническите аспекти на управлението на бизнеса. „Джон наистина ме вдъхновява. Към него никога не е имало по-специално отношение. Той работи много усърдно в този бизнес. Обикновено идваме в офиса преди 9 часа и не си тръгваме след 20“, разказва бащата. Само за година, той и синът му са изпратили над 30 000 поръчки, а новите „валят“ всеки ден. 

 

„Искам да нося радост на хората с моите чорапи“, казва Джон, от който могат да се поучат много родни предприемачи. „Шантавите чорапи на Джон“ е не само бизнес. Онлайн магазинът и неговите собственици имат за цел да насърчат повече хора с увреждания да работят и така да не се изолират от обществото. Една трета от персонала им е с различни увреждания. „Не мисля, че е достатъчно просто да предлагаме дадена услуга или продукт. Трябва да сме модел за подражание и за други хора, най-вече работодатели“, обяснява бащата на Джон. 

 

Всяка година на 21 март хората по цял свят си слагат шарени чорапи. Така те подкрепят глобалната инициатива по случай Международния ден на хората със Синдром на Даун и показват своята съпричастност към слънчевите деца. А те може да ни научат на много, стига да ги допуснем до себе си.