Сензорноневрална загуба на слуха се появава в резултат от проблем във вътрешното ухо. Този вид глухота се появява, когато сетивните клетки, намиращи се в костния лабиринт - „охлюва,, са увредени или лисват.
 
Тези клетки са отговорни за преобразуването на звука в електрически сигнали, които са необходими на мозъка за интерпретирането му. Когато по някаква причина са увредени резултатът е увреждане на слуха
 
Когато липсва само някаква част от сетивните клетки, нарушението се класифицира като леко или средно. В тези случаи може да помогне имплант в средното ухо, който може да предизвика вибриране на движещите се структури във вътрешното ухо
 
При някои хора има загуба на слуха само при високите честоти, което се счита за частична глухота. В тези случаи са увредени само сетивните клетки в основата на костния лабиринт. Във вътрешната част на „охлюва“ сетивните клетки, които са отговорни за обработването на ниските тонове, са непокътнати. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Комбинацията електрическата и акустична стимулация е метод, разработен специално за тези хора, за да могат в най-голяма степен да използват своя слух. Когато сетивните клетки са изцяло увредени или липсващи, човек страда от тежка до абсолютна загуба на слуха. За много от засегнатите имплант във вътрешното ухо може да се окаже най-доброто решение.