Всекидневното приемане на добавки от селен не може да предотврати рак, твърдят експерти, които правят преглед на 55 проучвания, включващи над 1 милион души.


Въпреки анекдотичните доклади за „властта“ на селена над онкологично заболяване, следователите не откриват доказателства за защитното действие на веществото срещу рак на кожата или рак на простатата.


Освен това, приемането на селен за продължителен период от време може да има токсични ефекти, подчертават учените. Количеството от 1 г дневно е безопасно, но само за кратък срок. Установено е обаче, че при население, обитаващо територии с богати на селен почви, консумацията на 700 мг не води до нежелани странични ефекти и не дава признаци на отравяне. Това означава, че приемът на селен като хранителна добавка трябва да бъде съобразен с това колко богата на този минерал е местната почва.Малки количества селен са от съществено значение за здравето и помагат за изграждането на силна имунна система, която да се бори с различни инфекции и заболявания. „Но няма доказателства, според които да препоръчваме на хората редовен прием на селенови добавки за предпазване от рак.“, пояснява д-р Габриеле Денерт от немския Институт за изследване на трансдисциплинарното здраве и водещ автор на проучването.


Приемът на селен се препоръчва да се съчетава с витамин Е, тъй като двата антиоксиданта се допълват.


Най-добрият начин за получаването на пълна гама от витамини и минерали е чрез здравословен и балансиран хранителен режим с голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Това вече може да помогне за предпазване от рак, съветва д-р Денерт.