Американската медицинска асоциация е гласувала в подкрепа на законодателни мерки, забраняващи отказа от ваксинация по немедицински причини.
 
225 000 лекари са се обявили за масова забрана на отказа от ваксини в Щатите, критикувайки остро пренебрегването на здравните норми по религиозни причини или заради неаргументиран личен избор, пише онлайн изданието www.nj.com.
 
Те настояват Вашингтон да предприеме спешни мерки, чрез които родителите, застрашаващи живота както на децата си, така и на общественото здраве изобщо, да бъдат наказвани от закона.
 
Гласуването в подкрепа на забраната е било подсилено отчасти и от избухването на епидемия от морбили в началото на декември 2014 г., която започна от Калифорния и бързо се разпространи из още няколко американски щата.
 
Повечето от заболелите тогава са били неваксинирани.
 
Само преди седмица калифорнийските власти са обявили приемането на законопроект SB277, който предвижда задължителна имунизация за всички деца в щата, премахвайки възможността родителите да откажат ваксина заради религиозни причини или морални съображения, а неваксинираните деца няма да бъдат допуснати до училище.
 
Американските експертите се надяват по този начин да се увеличи броят на защитените деца, но много родители се опасяват, че този законопроект ги лишава от фундаменталното право да избират как да се грижат за собствените си деца.
 
Според провържениците на антиваксиналните движения това е противоконституционно.
NEWS_MORE_BOX
 
Д-р Дейв Къндиф, делегат от Олимпия, Вашингтон, описва необходимостта от твърди действия отстрана на Американската медицинска асоциация така: „Това е като да оставим всеки сам да избира с каква скорост да се движи по магистралата. Не мисля, че нечии вярвания могат да се използват като оправдание за шофиране с превишена скорост”, казва той.
 
Д-р Шарон Хирш от Американската академия по детска и юношеска психиатрия също е приветствал решението на Американската медицинска академия, като изразява надежда митът за вредата на ваксините най-сетне да бъде разбит.
 
„Шири се дезинформацията, че ваксините са вредни. Това твърдение няма абсолютно никаква научна обосновка”, казва д-р Хирш.
 
По неговите думи професионалистите по здравни грижи, които имат пряка отговорност за здравето на пациента, са длъжни да ваксинират при липса на медицинска причина за отказ от ваксинация.
 
В момента голяма част от щатите позволяват на родителите да откажат ваксина заради морални съображения, а в 50 щата има възможност за отказ по религиозни причини. Ако този закон за задължителна имунзация бъде приет, Калифорния, Мисисипи и Западна Вирджиния ще са единствените щати с толкова строги разпоредби, уточнява изданието.
 
Дебатите за задължителна имунизация в Щатите се задълбочават след епидемията от дребна шарка през зимата, която започва от Дисниленд. Оттогава 15 щата са предложили по-строги изисквания за изпълнение на имунизационния календар при прием в училищата.
 
Законопроекти за задължителна имунизация са били поставени в Орегон и Вашингтон, но те не са събрали достатъчен брой гласове в местните конгреси. В Калифорния гласуването предстои.
 
Междувременно в Европа се заражда паника от завръщането на отдавна забравени ваксинопредотвратими заболявания, след като в Испания се появиха няколко случая на дифтерия.
 
 
Експертите са категорични, че ако не се вземат строги и спешни мерки срещу разрастването на антиваксиналните кампании, светът „ще пламне“ в пандемия от смъртоносни вируси, срещу които лек няма, а човечеството е постигнало значителна постижения в борбата срещу тях чрез ваксинална профилактика.