САЩ е пред опиоидни епидемия. Това предупредиха от Американската агенция по храни и лекарства, съобщи CNN. И предупреди, че от там настояват опиоидният аналгетик Opana ER да бъде изтеглен от аптеките в страната. Причината е, че употребата му може да доведе до негативни последици върху здравето, особено ако се злоупотребява с него. 
 
Опиоидният аналгетик е вид болкоуспокояващо, което потиска всички нива на предаване на болковия сигнал в мозъчните структури. Понякога опиатът води както до физическа зависимост – загуба на тегло, агресивност, изпотяване, диария, промени в артериалното налягане, така и психическа. Затова лечение с него се започва само след лекарско предписание. 
 
„Ние наблюдаваме опиодна епидемия или криза в здравеопазването. Трябва да се вземат сериозни мерки, за да намалим обхвата на тези медикаменти на пазара. След като проучим ситуацията с ползите и рисковете, които опиоидните продукти носят, ще преценим дали наистина става въпрос за неправилно използване на този вид лекарства или нещо много повече“, каза д-р Скот Готлийб от Американската агенция по храни и лекарства. 
 
Именно медикаментът Opana ER е сред най-често използваните лекарства при много зависими в центъра за ХИВ позитивни в Индиана. Той е двойно по-силен от OxyContin, друг известен опиоиден аналгетик, твърдят лекари. 
 
Черната статистика в САЩ показва, че 62 497 души в страната са починали заради злоупотреба с обезболяващи. Това е в пъти повече от жертвите при катастрофи, които през изминалата година са били 40 000 души.
 
Опиоидните болкоуспокояващи не са забранени в Америка. Именно свободната им продажба ги прави все по-разпространени сред много хора, най-вече младежи. Освен САЩ, Канада също има проблем с засилената употреба на тези лекарства и го определят като опиоидна епидемия. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Проблемът не засяга толкова незаконното разпространение на дрога, колкото легалната продажба на болкоуспокояващи лекарства. Неговите корени са още от 80-те години на 20 в. Тогава започва да нараства броят на починалите, а цифрата е била под 10 000 годишно.
 
Милиони американци и канадци са пристрастени към обезболяващите заради масовото им изписване от лекарите и производство от фармацевтичните компании, които бълват рекламни обещания за бързо и лесно спиране на болката. В двете държави институциите определят ситуацията като опиоидна криза с размерите на епидемия. Причината е, че много хора смятат, че болкоуспокояващите ще решат сериозните им здравословни проблеми. От 2016 г. насам зачестяват смъртните случаи от свръхдоза, причинена от хапчета на основата на опиоиден алкалоид, като викодин, оксикотин, перкоцет. 
 
Американската агенция по храни и лекарства предупреждава, че много хора злоупотребяват с Opana ER и сходни на него, поради което медикаментите трябва да бъдат ограничени от аптечния пазар. Въпреки това психолози са на мнение, че тези мерки няма да спрат американците, които вече са се пристрастили и много от тях ще минат на хероин или фентанил. В тази връзка президентът Доналд Тръмп е заявил пред журналисти, че са нужни промени във фармацевтичния бранш, но не се е ангажирал с конкретни стъпки.