Лаборатория Sanofi няма да провеждат фаза III на проучванията за РНК ваксините срещу COVID-19. Вицепрезидентът на сектора за ваксини на лабораторията, Томас Триомф, пояснява, че няма нужда от още една РНК ваксина на пазара, цитиран от Le Monde.

 

Въпреки обнадеждаващите резултати от фаза I и II на проучването, Sanofi считат, че ваксината ще бъде пусната на пазара много късно.


 

Данните за ефективността на ваксините, съдържащи информационна РНК, показват, че при 91% до 100% от пациентите се наблюдават повишени нива на антитела след поставена втора доза ваксина, поясняват от компанията.

 

Не са били наблюдавани странични ефекти и толерантността на пациентите е сходна с тази към другите РНК ваксини срещу COVID-19, които са разработиени от Pfizer-BioNTech и Moderna.

 

С тази технология лабораторията е искала да направи анализ на възможностите да се предизвика имунен отговор. От изследванията се е потвърдило, че имунният отговор от тези ваксини е силен, пояснява Триомф.

 

Лабораторията е работила върху ваксината с Translate Bio от март 2020 г.

 

Все пак основната идея не е да се създават нови и нови РНК ваксини срещу COVID-19, а да се разработват нови РНК ваксини за други заболавяния или бъдещи пандемии, пояснява вицепрезидентът на Sanofi.

 

Все повече усилия се влагат в разработване на ефективни РНК ваксини и фармацевтичната компания е създала отличен център, посветен на РНК ваксините със седалища във Великобритания (Кембридж), САЩ и Франция.

 

Основната цел на този център е да се разработят всички възможности за развитието и продукцията на тези серуми от нова генерация.

 

Sanofi искат да разработят РНК ваксини срещу други вируси без странични ефекти и с по-малко специфики в температурата на съхранението.

 

Лабораторията е направила първи опити за моновалентна ваксина с един тип вирус срещу сезонния грип. През септември 2021 г., компанията обяви, че следващата година ще проведат клинични проучвания за ефективността на четиривалентна ваксина срещу грип.

 

От компанията продължава разработването на другата им ваксина срещу COVID-19 и резултатите от фаза III на клиничното проучване се очаква да бъдат публикувани преди края на тази година.

 

Другата ваксина, която е в процес на разработване в сътрудничество с GSK, се основава на рекомбинанта технология.

 

Източници:

www.lemonde.fr