Бактерията Salmonella може да помогне в борбата с някои видове рака, твърдят изследователи от университета в Минесота.


Salmonella може да се окаже ключов инструмент срещу рака на стомаха, черния дроб, далака и дебелото черво, констатират изследователите.


Учените се опитват да използват бактерията като оръжие, което да атакува раковите клетки в естествената им среда.


Salmonella е пръчковидна бактерия, която причинява сериозни инфекции, като коремен тиф и заболявания на храносмилателната система. Инфекциите причинени от бактерията са силно заразни и могат да се предават чрез поглъщане на замърсени храни и напитки.


Оказва се, че Salmonella може да се използва при лечението на някои сериозни заболявания, казва д-р Едуард Грено, водещ изследовател на клинични проучвания и медицински директор в ракова клиника.


От изключително значение е внимателното използване на Salmonella, за да може тя да унищожи само туморните клетки, без да предизвика инфекция на пациента, добавя Грено.


Грено и неговите колеги разработват генетично модифицирана Salmonella, наречена интерлевкин 2 или IL-2, която да разпознава раковите клетки като заплаха и да предизвика естествен имунен отговор.


Salmonella естествено намира пътя към стомашно-чревния трак на човека и свързаните с него тъкани, което я прави идеално средство за борбата с рака в тази област, твърдят изследователите.


Лечението с IL-2 няма да замести химиотерапията, но крие потенциал с времето да се окаже добра алтернатива именно на химиотерапията и редица медикаменти, надява се Грено.