Салмонела са група бактерии, причиняващи Салмонелоза – инфекция, която се получава след консумация на развалена или сурова, несготвена храна. Симптомите на инфекция включват диария, висока темепература и болка в корема. 
 
Генетично модифицирана версия на бактерията обаче може да бъде използвана за елиминирането на ракови клетки според ново изследване. 
 
В данните на предишни проучвания в областта се посочва, че определени щамове на Салмонела, като Салмонела ентерика, могат да унищожават ракови клетки и атакуват твърди тумори. Учените все още се опитват да намерят начин, по който да използват противораковите свойства на бактерията, като в същото време тя да не води до заразяване. 
 
Изследователите от Щатския университет в Аризона, САЩ, правят това като модифицират щамове на Салмонела. Те променят структурата на липополизахаридите, които могат да причинят сепсис, a целта им е да направят бактерията по-безвредна. 
 
След като „изтриват“ липополизахаридните гени, учените експериментират с модифицираната Салмонела и установяват, че тя е ефективна при унищожаването на ракови клетки. Тя също така води и до свиване на тумори. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оказва се, че този определен щам не е толкова ефективен при „колонизиране“ на туморите, затова той бива модифициран генетично още веднъж. Така в крайна сметка той придобива свойствата да попада в организма, без да го инфектира, „колонизира“ раковите клетки, след което прониква в тумора и става токсичен за него. На Салмонела обикновено ѝ отнема много дълго време, за да се размножи, когато попадне в нормална клетка. При раковите обаче това се случва всеки час. 
 
Учените обясняват, че са необходими още проучвания, които да установят степента на ефективност. Те смятат, че модифицираната бактерия може да стане част от лечението на онкологични заболявания - в комбинация с химио- и лъчетерапия. 
 
Данните от изследването са поместени в mBIO.