Реакцията на имунната система при увреждания на гръбначният мозък става все по-отслабена с напредването на възрастта. Ново проучване разглежда какви места в имунната система и в гръбначния мозък могат да бъдат третирани, за да бъде предотвратено това отслабване.


Уврежданията на гръбначния мозък представляват нарушения по клетките и нервите, които предават и получават сигнали от главния мозък към тялото. Такива нарушения могат да предизвикат трайни промени в движението, силата и функциите в частта около мястото на нараняването. В много от случаите такива увреждания се получават от физически травми като катастрофи с превозни средства и падания.


Проучването, качено в научно списание Neuron сочи за отслабване на естественият механизъм на тялото при такава травма. Намаляващата ефективност на имунната система се получава с течение на времето. През 2015 г. учени са открили връзка, която допреди това не се е смятала за истинска – имунната система има връзка с мозъка. До този момент в научното общество е било общоприето, че имунната система е изолирана от главния мозък, но това е било опровергано. Открити са менингите – четири мембрани, които обвиват главния и гръбначния мозък. Менингите са отворили вратите към нова сфера в медицинската наука – невроимунология.


Най-скорошното проучване се стреми да определи ролята на менингите в имунната реакция към нарушения на гръбначния мозък. Наблюдавани са лимфни „петна“ по менингеалната тъкан около мястото, където е налице гръбначно-мозъчна травма. Посочени са и промени в имунната реакция в зависимост от възрастта – при организъм на млада възраст имунната реакция е значително по-силна от тази при организъм в напреднала възраст. 


При уврежданията на гръбначния мозък той може да бъде прекъснат частично или пълно. При частичното прекъсване могат да се предават някои сигнали между главния и гръбначния мозък, като по този начин пациентът може да запази някои от сетивата и контрол над мускулите си. Увреждането на гръбначния мозък с пълно прекъсване означава, че няма никаква комуникация между мястото на гръбначния мозък, където е нараняването, и главният мозък – там вече не могат да се предават неврни импулси и мястото няма сетивна и моторна функция.


Резултатите от това проучване дават надежда за пострадали от увреждане на гръбначния мозък. Бъдещото разследване на лимфните „петна“ и дейността на имунните клетки при различни възрасти могат да доведат до нови методи за лечение на наранявания на гръбначния мозък. Учените, провели проучването, работят с практикуващи лекари за да разберат повече за тези два феномена и да намерят някаква практическа полза от тях.

 

Референции:
Herz, J. (2023, May 25) Age-dependent immune and lymphatic responses after spinal cord injury. Retrieved 2023, May 25 from https://doi.org/10.1016/j.neuron.2023.04.011