Целта да се предпазим от гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава всички средства, с които ще я постигнем. Хирургичната маска срещу грип не може да ни навреди, а може да ни предпази от заразяване. Малко естетически дискомфорт в този случай е напълно приемлива цeна, която трябва да заплатим за защита от грипа. Единственото изискване е да не се предоверяваме на този метод за защита от грипа и да ползваме правилно защитната маска.

 

Доказано е, че заразяване с грип може да стане дори при контакт с болен, отдалечен на няколко метра от нас. Грипните вирусни частици се разпространяват на голямо разстояние при киха и кашляне, а освен това може да престоят повече от денонощие върху различни повърхности, с които е бил в контакт грипно болен. Доказано е също така, че носенето на защитна маска може да предпази от заразяване с грип, дори при чест контакт с болни, защото ефективно спира грипните вируси от навлизане в дихателната ни система. Важно е обаче като превантивна мярка маската да бъде допълнена от още няколко стъпки.


 

Вирусът на грипа атакува всяка открита част на тялото ни и може да проникне не само през устата в дихателната система. Входни зони за него са всички лигавици, включително тези на носа и очите, които маската на устата не може да защити. Затова водещ способ за защита от грип остава добрата лична хигиена и редовното миене на ръцете.

 

Защитната маска осигурява ефикасна превенция на прякото заразяване по въздушно-капков nът, но оптимална защита от грип може да осигури единствено комбинирането й с хигиенните мерки и тези за подсилване на имунитета през зимата.

 

В полза на тази препоръка свидетелстват редица проучвания. Статистиката сочи, че носенето на хирургична маска намалява риска от заразяване с грип със 70%. Комбинирайки я с редовно миене на ръцете обаче, си подсигуряваме още по-голяма защита – над 80%.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Комбинирането на всички поревантивни мерки срещу грип е ключов фактор през тази година, когато се очаква грипният сезон да е по-тежък от обикновено. Редица здравни служби съобщават, че прилаганата досега през сезона противогрипна ваксина не подсигурява достатъчна защита от всички циркулиращи грипни щамове. В такива условия носенето на защитна маска срещу грип е първостепенна задача.

 

А най-важно е да се знае, че тя пази както от заразяване, така и от предаване на грипа. Затова от нея трябва да се възползват и пазещите се, и болните. Тогава опасността от разпространение на грипа става практически нулева.