Сярата е макроелемент, а също е компонент в структурата на B – витамините тиамин и биотин. Като част от структурата и на аминокиселините метионин и цистеин, сярата стабилизира тридименсионалната структура на протеините в тялото.

 

Черният дроб се нуждае от сяра, за да метаболизира (преработва) алкохола и редица лекарства. Тя играе важна роля в поддържането на водно-електролитния баланс.


 

Сярата е позната в две основни разновидности – синтетична (сулфати и сулфити), чийто прием е токсичен за организма и органична сяра под формата на метилсулфонилметан (МСМ), от който организмът се нуждае.

 

Как да си набавим сяра? Обикновено високо протеиновите храни са добър източник на сяра. Сяра се съдържа още и в яйчния жълтък, чесън, лук, брюкселско зеле, малини, пшеничен зародиш, сушен боб, зеле, риба, соя и ряпа. Когато не можем да си набавим нужната сяра чрез храната, се прибягва към прием на хранителни добавки, които съдържат оптимални дози минерали.

 

Минерални води със силен мирис на развалени яйца са с високо съдържание на сяра. Те са полезни за пиене и къпане. Курортни места у нас, известни със сярната си вода са Кюстендил, Велинград, Огняново, с.Баня и т.н.

 

От колко сяра имаме нужда? Необходимата дневна доза за здрав възрастен между 19 и 50 години е между 1000 и 4000 мг.

 

Какво се наблюдава при дефицит на сяра? Счита се, че недостигът на сяра е причина за много заболявания, но все още няма категорични доказателства за това. Имайки предвид функциите на сярата, която участва в структурата на основни витамини и аминокиселини, дефицитът ѝ нарушава нормалното съществуване и пролиферация на клетките.

 

Това води до падане на косата, загуба на еластичността на кожата и стените на артериите, поява на бръчки, болки в ставите и затруднено движение, разширени вени, нарушаване на имунните функции.

 

Предозиране на сяра. Няма документирани случаи на токсичност при предозиране със сяра, дори и при прием на хранителни добавки. Вредни ефекти могат да се наблюдават само при поглъщане на неорганична сяра, защото тя е токсична.