Работна група, получила назначение от американското правителство да изследва раковите заболявания на яйчниците, препоръча въздържането от редовен скрининг на тези органи, тъй като той излага жените на излишен риск.

Групата за превантивни процедури, независимо сдружение от национални здравни експерти, продължава да се изказва против скрининг при жени със средно ниво на риск от рак на яйчниците, който има най-високата смъртност от всички гинекологични неоплазии и е петата най-разпространена причина за смърт от рак при жените.

Въпреки че групата отправя същата препоръка и през 2004 г., сегашното й изявление е базирано на най-голямото клинично проучване, публикувано неотдавна. По думите на председателя на групата Вирджиния Мойер, то потвърждава резултатите от предишните проучвания.

Резултатите от изследването са категорични. Половината участнички са преминали преглед чрез трансвагинален ултразвук и кръвен тест, наречен СА-125, които са стандартният метод за скриниране, докато другата половина изобщо не са се изследвали. В проучването участват 78 216 жени. Разлика в резултатите не се наблюдава. Голям процент от жените, преминали скрининг, обаче, имат фалшиво положителен резултат, което налага инвазивни процедури като хирургия за отваряне на коремната кухина и изваждане на яйчник.

NEWS_MORE_BOX


Препоръките към лекарите се осъвременяват на всеки пет години, въз основа на най-новите медицински данни. Изследвания през 2004 и 2008 г. не показват полза от рутинния скрининг за рак на яйчниците.

Според Мойер, препоръките на други медицински и обществени организации са аналогични на техните. Например, Американският конгрес на акушерите и гинеколозите не препоръчва срининг при жени, които не показват симптоми на рак на яйчниците. Също така, според Американското раково общество, няма достатъчно точен и надежден тест за ранно откриване на този вид рак.

Тези резултати показват нуждата от разработване на по-съвършени скринингови техники.

Според д-р Пат Голдман, основател на Националния съюз за рак на яйчниците, важното, което жените трябва да знаят е, че е необходимо да посетят лекар, ако имат симптоми или фамилна обремененост с рак на яйчниците. Симптомите включват персистиращи уринарни или храносмилателни смущения, болка в таза или усещане за пълнота, дори когато жената не се е хранила.