Ефективността срещу симптоматичен COVID-19 на руската ваксина Sputnik V е 91,6% според данни, публикувани в едно от водещите световни медицински списания The Lancet от 2 февруари.


Резултатът се базира на трета фаза клинични изпитания, които включват 20 000 ваксинирани души досега. Руската ваксина показва добра ефикасност и при възрастни хора, които са изложени на най-голям риск от фатален изход при коронавирусна инфекция. Критици отбелязват, че в изследванията по-голям брой участници са мъже и те са предимно от европеидната раса. 


По думите на проф. Иън Доунс от University of Reading в коментар за изданието, цитиран от The Guardian, въпреки съмненията на научната общност заради бързото изработване на ваксината и липсата на прозрачност от проучванията, отчетените резултати са ясни и демонстрират научния принцип на ваксинацията, което означава, че човечеството разполага с още една ваксина, която може да бъде включена в борбата срещу Covid-19.Според същия източник руската ваксина е получила регулаторно одобрение от 16 държави, като Унгария е първа сред тях. Данните от клиничните изпитания на Спутник V са предоставени на европейския регулаторен орган за преглед.


Междувременно договорено е производство на 100 милиони дози от руската ваксина в Индия.


От The Guardian обръщат внимание, че във втоник германското правителство е обявило, че е готово да предложи на своите граждани и тази ваксина, ако тя премине през съответните клинични изпитания. Производството на Спутник V се проучва от германското здравно министерство и фармацевтичната компания IDT Biologika. Германският национален орган, отговорен за одобрението на ваксини – Институтът "Пол Ерлих" ще помогне на производителите на Спутник да кандидатстват за такова от регулаторния орган за ЕС. 


Руският регулаторен орган одобри ваксината и допусна масовото ваксиниране с нея през август, преди да бъдат разкрити данните от трета фаза на проучванията, което породи редица съмнения в глобалната научна общност. 


Предполага се, че бавният темп на овладяване на коронавирусната пандемия е довело до преосмисляне на отношението към руската ваксина.
Аржентина, Бразилия, Мексико, Египет и Иран са сред страните, които също са направили поръчки за руската ваксината. 


Клиничното изпитание на ваксината продължава, като целта е да се осигури наблюдение най-малкото на 40 000 души. 


От включените 20 000 души досега три четвръти са били ваксинирани, докато при останалите е приложено плацебо. Не са отчетени сериозни нежелани реакции, а документираните са от порядъка на очакваните леки, става ясно от публикацията в The Lancet.


Спутник V е финансирана от Руския фонд за директни инвестиции. Прилага се както известните и одобени досега в две дози, на интервал от 21 дни. 


След прилагането на първата доза са документирани 16 случая на ковид при общо 14 964 участници, което се равнява на 0,1%. В плацебо групата случаите на ковид са 62 при група от 4902 души – 1,3%.


В изпитанията са участвали 2144 души на възраст над 60 години, като в тази група ефективността срещу симптоматиично заболяване е 91,8%.


Спутник V е векторна ваксина, тоест тя използа друг вирус за въвеждане на протеин от SARS-CoV-2 и създаване на имунен отговор към него - аденовирус. Той е причинител на обикновената настинка, като във ваксината се прилага модифициран. Различното в руската ваксина е, че тя използва различен човешки аденовирус в двете дози с цел да се постигне по-силен имунитет срещу пандемичния причинител и се намали рискът от резистентност. 


Ефективността на ваксината след първата доза между 15 и 21 ден е 73,6%, става ясно още от публикацията в реномираното научно издание. 


Друга векторна ваксина е тази на AstraZeneca, която бе одобрена от ЕМА в края на миналата седмица. При нея се отчита почти 60% ефективност след втората доза. Тепърва се очакват данни за ефективността ѝ при възрастни над 55 години, тъй като досега техният брой остава малък. Ваксината (за доза) на AstraZeneca струва между 3-4 долара, докато Спутник V е на стойност под 10 долара, уточняват от The Guardian.


Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna са близо двойно по-скъпи, съответно 20 и 25 долара. Тези две ваксини са РНК ваксини, които към момента се водят за иновативни. 


По думите на Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции, планирано е производството на 1,4 млрд. дози от Спутник V през тази година, което покрива ваксинирането на 700 млн. души. 


От декември се подготвя тестване на комбинация между оксфордската ваксина (AstraZeneca) и Спутник V.  


Източници:

  • https://www.theguardian.com/society/2021/feb/02/sputnik-v-vaccine-has-916-efficacy-against-symptomatic-covid-russian-trial-suggests?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR0autr-yaWWAmBhUJI6s3se6Ypc-VaTuT5Fd9BK9ZAs0fwMlyuiHCvyqoA
  • https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00191-4/fulltext?fbclid=IwAR2UKzWVCLDFj49GGanxVesaV7A0iwR2Sbn1I-B3UqYHBnEQ5b01IyZDaaA