Националният изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалей“ в Русия подаде заявка за регистрация на леката версия на ваксината си – „Спутник Лайт“.


„Спутник Лайт“ е векторна ваксината и за разлика от предшественика си се прилага само в една доза. Предназначена е за профилактика на коронавирусната инфекцията. Представлява разтвор за вътремускулно приложение, една доза е 0,5 мл. Може да се съхранява в течно състояние или замръзнала. В течно състояние остава годна до 2 месеца, в замръзнало – до 12 месеца. 


Очаква се експертизата за качествата ѝ, нейната безопасност и ефективност, да премине в най-скоро време.„Спутник Лайт“ включва първия компонент на първата руска ваксина. Различното при „Спутник V“ е, че въвежда коронавирусните частици чрез човешки аденовируси, но два различни за двете дози. 


По-рано директорът на Центъра създал ваксината Александър Гинцбургб изказа мнение, че леката версия на „Спутник V“ ще бъде компромисен вариант между продължителността на действие на препарата и необходимостта да се овладее пик на заболеваемост и смъртност от ковид. 


По думите му олекотената версия може сформира имунитет за 3-4 четири месеца и съответно по-леко прекарване на коронавирусната инфекция при втори сблъсък с причинителя ѝ.


Клиничните изпитания на лайт версията са започнали през януари. В началото на март е приключила втората им фаза. 


Ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирилл Дмитриев по-рано бе споменавал, че „Спутник V“ не е един препарат, а платформа за ваксини. По думите му „Спутник Лайт“ е ориентирант повече към външните пазари. 


След одобрението ѝ от регулаторния орган „Спутник Лайт“ ще стане четвъртата руска ваксина срещу ковид. 


„Спутник V“ бе регистрирана на 11 август миналата година. Два месеца по-късно в Русия се регистрира и втората ваксина срещу ковид „ЕпиВакКорона“ – на 13 октомври. Тя е дело на новосибирския Център по вирусология и биотехнологии „Вектор“. „Ковавак“ е третата ваксина, която бе одобрена сравнително скоро – на 20 февруари. Създадена е от Центъра за изследвания и разработка на имунобиологични препарати „Чумаков“.


Клиничните изпитания на „Спутник V“ и „ЕпиВакКорона“ са финализирани и към момента се провеждат пострегистрационни проучвания. „Ковивак“ преминава през втора фаза клинични изпитания. 


Трите пуснати до момента ваксини на руския пазар са с различна конструкция. „Спутник V“ и „ЕпиВакКорона“ се прилагат в две дози на 21 дни. Първата въвежда части от коронавируса посредством аденовирус, втората включва синтезирани частици от него. „Ковивак“ за разлика от тях двете съдържа цял убит коронавирус. Също се прилага в две дози, но в интервал от 14 дни. 


Най-голяма продължителност на ефекта от ваксината срещу ковид се очаква от „Спутник V“ – 2 години, от „ЕпиВакКорона“ – една година. За „Ковивак“ няма данни. И трите ваксини се прилагат при хора над 18 години. Приложението на „Ковивак“ е ограничено до 60-годишна възраст. 
Като странични ефекти на ваксините, основните за „Спутник V“ са: втрисане, повишена температура, болка в мускулите и ставите, слабост, главоболие. За „ЕпиВаКорона“ са краткотрайно повишаване на температурата до 38,5 оС, за „Ковивак“ – краткотрайно повишаване на температурата и главоболие. 


Противопоказанията и за трите ваксини са тежка форма на алергия, остри инфекциозни и неинфекциозни заболявания, бременност, кърмене, възраст до 18 години, както и обостряне на хронични заболявания. Допълнителните при „ЕпиВакКорона“ са – първични имунодефицити, рак на кръвта и новообразувания. 


Разработката на „Спутник V“ възлиза на 1,8 млрд. рубли, на „ЕпиВакКорона“ – 1,4 млрд. рубли, за „Ковивак“ – няма данни.