Ротавирусите се посочват като най-честите причинители на диария и повръщане при бебета и малки деца. Смята се, че до 95% от децата до 5-годишна възраст в определен момент са изкарали поне веднъж ротавирусна инфекция. Ежегодно от ротавирусни гастроентерити в света умират над 600 000 деца, предимно в развиващите се страни.


Вирусите причиняват остро протичащи гастроентерити, предимно при деца в ранна детска възраст. Клиничната картина се характеризира с повръщане, което се последва от диария, дехидратация – обезводняване и вторична въглехидратна малабсорбция.


Ротавирусните гастроентерити се причиняват от вируси, принадлежащи към род Rotavirus. А тяхната специфична форма, наподобяваща колело със спици дава и тяхното наименование от rota-колело.Механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален. Това става най-често със замърсени ръце, консумация на заразена храна и/или вода.

 

Вирусите са значително устойчиви при попадане в околната среда и съответно остават дълго време жизнеспособни. По различни повърхности (пластмаса, стъкло, стомана), включително и детски играчки могат да останат заразоспособни в рамките на дни, а в изпражненията или замърсени водни басейни могат да останат живи с месеци.


По повърхността на сурови плодове и зеленчуци, които се съхраняват в хладилник вирусите могат да останат жизнеспособни в рамките на 20 до 30 дни, а по ръцете до 3-4 часа.


От епидемиологично значение е много малката инфектираща доза – само 10 вирусни частици са достатъчни да причинят заболяване. Инкубационният период е сравнително кратък – в рамките на 1 до 3 дни.


Източник на инфекцията могат да бъдат както болните (в или извън инкубационния период), така също деца и здрави възрастни, които излъчват вируса продължително време в малки концентрации при хронично носителство. Имунокомпрометирани лица могат също да излъчват вируса дълго време след преболедуване.


NEWS_MORE_BOX


Резервоар и източник на инфекцията са хората. Смята се, че до 3-годишна възраст голяма процент от популацията са прекарали поне веднъж инфекция, причинена от ротавирусите. Траен имунитет не се придобива и може да има повторно инфектиране.


Най-често инфекцията се среща при децата между 6 месеца и 1-годишна възраст – период на все още незряла имунна система и същевременно осезаемо редуциране на защитни антитела, които се предават от майката на новороденото през последните месеци на бременността.


Рискови фактори за заразяване са неспазване на хигиенните правила, пренаселеност в дома, ниска здравна образованост, пътуване в ендемични райони, където се консумира заразена храна и вода. Не са редки и епидемични взривове в болничната среда.


За ротавирусните инфекции все още няма специфична терапия, която да се прилага. Лечението е симптоматично, като основно е значението на борбата с обезводняването. След преболедуване се засягат чревните клетки, в които се съдържат ензими участващи в разграждането на млечната захар-лактоза. Това води до развитие на непоносимост към мляко и съдържащите го храни. Най-често състоянието е временно, но налага диета, която да изключва млякото и млечните продукти.


Профилактиката се състои в спазването на висока лична хигиена, препоръчва се кърменето на новороденото пред изкуственото хранене. Специфична защита срещу вирусната инфекция е прилагането на ваксина – за перорален прием. За ранна защита се препоръчва ваксинационният курс да се извърши преди навършване на 6-месечна възраст. Ваксината е препоръчителна и е безплатна като част от Национална програма на страната. Тя може да се приема едновременно и с други ваксини от имунизационния календар.