Атеросклеротичните промени, на които се дължат редица сърдечносъдови заболявания остават водеща причина за смърт в световен мащаб, въпреки наличието на редица терапии и съвети за начина на живот.


Ново изследване на университета Едит Коуън показва, че хората, които се придържат към диета, богата на витамин К, имат 34% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, свързани с атеросклеротични промени по съдовете.


Изследователите са проучили данни от повече от 50 000 души, участвали в датско проучване върху диетата и рисковете за здравето, което е продължило за период от 23 години.Учените утоняват, че има два изомера на витамин К, който се съдържа в различните видове хранителни продукти. Съответно витамин К1, който се доставя предимно от зеленолистните зеленчуци и растителните масла, докато другият изомер - витамин К2 се намира в месото, яйцата и ферментирали храни като сиренето.


Проучването установява, че лицата с най-висок прием на витамин К1 са с 21 % по-малко вероятност да бъдат хоспитализирани, поради усложнения на сърдечно-съдови заболявания. За пациенти, придържащи съм към диетичен режим с по-високо съдържание на витамин К2 рискът от хоспитализация е 14 % по-нисък.


Този по-нисък риск се отчита за всички видове сърдечни заболявания, свързани с атеросклеротични промени, особено при заболяване на периферните артерии.


Д-р Никола Бондоно, изследовател към университета и старши автор на проуването обяснява, че резултатите сочат за важността на по-високия прием на храни, съдържащи витамин К, особено във време, когато сърдечносъдовите заболявания засягат все по-млади хора.


Д-р Бондоно отбелязва още, че въпреки че базите данни са много изчерпателни, няма как да бъде определено конкретното съдържание на количествата витамин К в храните, както и не напоследно място по важност – какво е усвояването на този витамин. Усвояването е строго индивидуално, тъй като при някои лица то може да бъде силно редуцирано – например при заболявания на стомаха и червата.


Следващата фаза на изследването се очаква да включва разработване и подобряване на бази данни за съдържанието на витамин К2 в храните, както и задълбочаване на проучването за вида на хранителните източници и ефекта върху усвояването на витамина.

 

Проучването е публикувано в Journal of the American Heart Association.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-evidence-vitamin-benefits-heart-health.html
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.020551