На 26.11.2018 г. непотвърден научен пробив предизвика сериозни етични и морални дебати. Китайски учен сподели, че е помогнал в създаването на първите в света генетично инженирани бебета - близнаците Лулу и Нана. Хе Цзянкуй, изследовател от Южния научно-технологичен университет в Шенчжен, потвърди, че генетичният материал на успешно родените бебета е бил изкуствено променен благодарение на технология, позната като CRISPR-cas9.

 

Редактирането на генома дава възможност на учените да променят ДНК на организма чрез добавяне, отстраняване или промяна на гени в определени локации в генома. От възможните методи, CRISPR-cas9 се е доказал като най-евтин, бърз, ефикасен и точен. Този вид генно редактиране обаче е забранен в повечето страни, тъй като технологията все още е експериментална, а промените в ДНК могат да се предадат към бъдещите поколения с непредвидени странични ефекти.


 

Цзянкуй, чиито резултати не са публикувани никъде, признава, че е действал върху ембрионите на седем двойки, като основанието му е било да гарантира генетичен материал, който да се прояви като устойчив на ХИВ. След като новината се разпространи след интервю в Associated Press, редица реномирани учени заклеймиха експеримента като неморален.

 

В Китай повече от 120 учени са написали писмо в социалните мрежи, осъждайки Цзянкуй. Според тях проектът напълно пренебрегва принципите на биомедицинската етика, провеждайки експерименти върху хора, без гаранция, че е безопасно. Най-силното съображение срещу проучването е, че въпросните ембриони са били здрави, докато самото редактиране на гените е още в експериментална фаза. Не са рядкост и нетърсени мутации, способни да причинят здравословни проблеми, включително рак.

 

Като допълнение, рискът от инфектиране с ХИВ е сравнително нисък, а самата болест вече не е нелечимо и терминално състояние. Да не забравяме, че има и други начини от предпазване от вируса, а именно чрез употребата на презервативи.

 

Въпреки критиките към себе си, Цзянкуй вярва, че експериментът ще се окаже положителен за семействата, които – по негови думи – са били напълно осведомени за процедурата.