Швейцарската фармацевтична компания Roche продължава работата си по две проучвания за рак на кожата, които съчетават имунотерапевтичния препарат Tecentriq с други медикаменти. 
 
Ранните данни показват, че комбинираната терапия повлиява добре състоянието и е ефективна при малък брой пациенти, съобщават от компанията. 
 
Едното проучване съчетава Tecentriq с медикаментите Cotellic и Zelboraf, като в него участват 30 пациенти с нелекуван до момента BRAFV600-позитивен метастатичен меланом.
 
Другото изследване се фокусира върху 10 души с BRAF метастатичен меланом и съчетава Tecentriq с Cotellic.
 
Припомняме, че медикаментът Tecentriq спечели одобрение за приложение при рак на пикочния мехур по-рано тази година, а малко по-късно и при белодробен рак. Сега Roche се опитва са разработи комбинирани терапии, с надеждата, че новите комбинации ще доведат до създаването на по-мощни оръжия в борбата с онкологичните заболявания
NEWS_MORE_BOX
 
 
От общо 50 имунотерапевтични проучвания на швейцарската компания, 40 комбинират различни препарати. 
 
„Ние сме окуражени от показаните вече ранни резултати, които говорят за по-висок дял на хората, отговорили позитивно на приложените комбинирани терапии“, коментира главният медицински директор на Roche Сандра Хорнинг, цитирана от Reuters
 
Въпреки че проучванията на компанията са само подготовка са по-сериозни действия и резултати, анализаторите смятат, че новините към момента звучат обнадеждаващо. 
 
„Дори и когато данните за ефикасността се базират на проби от само няколко пациенти, като се има предвид, че не е прилагана химиотерапия, става ясно, че ефикасността е на изключително високо ниво“, коментира анализаторът Зюикър Кантоналбанк.
 
Други фармацевтични компании също се стремят да разработят ефикасни комбинации за имунотерапия