Новите терапии, използващи РНК, се очертават като обещаващи пътища за терапията на различни заболявания. РНК ваксините срещу COVID-19 са един от най-големия успех досега, но има още открития в други области на медицината.

 

Една от тези области е сърдечносъдовата профилактика и терапията на проблемите с излишния холестерол в кръвта дислипидемия.


 

Появиха се нови РНК лекарства с много добри резултати: те намаляват нивата на лошия холестерол - LDL с до 40% при до 80% от пациентите.

 

Как действа РНК?

Рибонуклеиновата киселина - РНК е като малък родственик на ДНК. Вече знаем, че ДНК е мястото, където имаме цялата генетична информация. Това е програмата, която определя всички функции на клетката. 

 

РНК е друг вид молекула с по-основни инструкции. Това, което прави, е да напусне ядрото на клетката и да отиде в цитоплазмата, зоната между ядрото и мембраната, където са хранителните вещества.

 

В цитоплазмата има структури, рибозозоми, които изграждат нови протеини от това, което им подава като информация РНК.

 

Това, което правят РНК ваксините срещу SARS-CoV-2 като тези Pfizer и Moderna, е да изпращат РНК в клетката и да дават инструкции на рибозомите да синтезират протеин на мембраната на коронавируса.

 

Това, което се разглежда сега, не е точно същото. Концепцията е да се действа върху молекулите на РНК, но не ги стимулираме да произвеждат нещо, а по-скоро обратното - става така, че те не произвеждат протеина, обяснява д-р Хорхе Гомес Серезо, ръководител на службата по вътрешни болести в болницата Infanta Sofía.

 

Как може РНК да понижи холестерола?

За понижаване на нивата на холестерола има няколко терапевтични подходи. Най-широко използваната концепция е черният дроб да има достатъчно рецептори в клетките си, за да пренася холестерола от кръвта в черния дроб.

 

Веднъж попаднал в черния дроб, този холестерол се разгражда и елиминира.

 

Целта е да има достатъчно рецептори в черния дроб, които да улавят LDL холестерола и да го разграждат, казва д-р Гомес Серезо.

 

Тези рецептори не са постоянно в нашите клетки. Има протеин, който естествено рециклира и унищожава тези рецептори. Този протеин се нарича PCSK9.

 

Това, което изследователите са постигнали, е да създадат лекарства, които се поставят в РНК на чернодробните клетки и да  предотвратят синтезирането на този нов протеин от тях.

 

Когато протеинът PCSK9 е в ниски количества, не се унищожават толкова много рецептори и организмът е способен да абсорбира холестерола по-добре, обяснява д-р Гомес Серезо.

 

Източници:

www.sabervivirtv.com