Острият инфаркт на миокарда известен и като сърдечен удар представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите от лявата страна и изтръпване на лявата ръка.

 

Състоянието е съпроводено със силна болка, гадене и повръщане, а понякога и загуба на съзнание.


 

„Коледа е вечерта на…инфарктите.“ Това е становище от проучване направено за последните няколко години. Тази тенденция се потвърждава и от българските спешни медици, които потвърждават, че през Коледната нощ приемът на пациенти със сърдечен удар се увеличава.

 

Приблизително с 37% нарастват случаите на инфаркт на миокарда в Коледната нощ. Повечето инциденти настъпват около 10 часа вечерта.

 

Проучването е направено в продължение на 10 години като обхваща близо 300 000 души, получили сърдечен удар. Резултатите показали тенденция на покачване на инфарктите през средата на юни и по време на Коледно – Новогодишните празници.

 

През Новогодишната нощ не се наблюдава увеличаване на сърдечните удари. Учените смятат, че това може да се дължи на употребата на алкохол, който маскира симптомите и ни кара да се чувстваме добре.

 

Рано сутрин около 4 часа се регистрират около 60% от инфарктите. Понеделниците също са време, в което се повишава рискът от инфаркт с около 10%.

 

Хората над 75 години и пациенти с коронарни заболявания и хипертония са по-склонни да претърпят съдов инцидент.

 

Изследователите, провеждащи проучването не могат да кажат със сигурност каква е причината за увеличаване на заболяваемостта през този период на годината, но фактори като стресът и емоционалното напрежение покрай подготовката за празника, притесненията и напрежението оказват влияние.

 

Как да реагирате при такова състояние?

  • Незабавно повикайте бърза помощ;
  • Оставете пострадалия да почива и му осигурете възможно възможно по-спокойна обстановка;
  • Поставете го в подходяща позиция, седнал или полулегнал;
  • Помогнете на пострадалия да си вземе лекарството, ако има изписано такова и следете за правилната доза;
  • Ако пострадалият иска, може да постави ръката си върху вашия гръден кош, за да усеща ритъмът на вашето сърце. Ако има проблеми с дишането, го успокойте и го насърчавайте да диша бавно и спокойно.