Наргилето е вид „водна лула“, позволяваща на пушача да пуши индиректно загрян тютюн, обикновено съчетан със сладки аромати на ябълка, шоколад, кокос и др. Употребявано от векове, наргилето произлиза от Индия и е широко разпространено в арабския свят. В България пушенето на наргиле е сравнително разпространена социална практика, най-вече сред подрастващите, като основанията за това могат да се обобщят до две.

 

Първото основание е историческо и опира до ориенталските фактори в българската култура, гарантирайки като цяло присъствието му на пазара (напр. т.нар. "Женски пазар" в София) и в някои заведения (кафенета и дискотеки), лесния достъп до него и популярността му сред някои слоеве на обществото. Второто основание е въпрос на знание и опира до грешното убеждение, че наргилето е по-безопасно от цигарите, което от своя страна го прави популярно сред общности, които не са експлицитно повлияни от ориенталски културни фактори.


 

Докато културните влияния сами по себе си са трудно обратими, разпространението на знание е по-ефективен и демократичен процес, който може да гарантира взимането на индивидуални и информирани решения. За целта обаче няколко мита покрай наргилето следва да бъдат развенчани:

  • Пушенето на наргиле не е пристрастяващо;
  • Водата филтрира вредните съставки;
  • Цигарите "изгарят" белите дробове заради топлината на дима, докато този на наргилето е по-хладък.

Въпреки че действително се смята, че наргилето е по-социално безопасна практика в сравнение с цигарите, подобно на тях то не само не носи ползи за здравето, ами е свързано със значителни рискове както за пушача, така и за околните.

 

Според мета-анализ, проведен от University of Pittsburgh School of Medicine, в сравнение с една цигара, една сесия на пушене на наргиле доставя приблизително 125 пъти дима, 25 пъти катрана, 2,5 пъти никотина и 10 пъти въглеродния оксид. Centers for Disease Control and Prevention уточнява, че един пушач си дърпа средно 20 пъти от цигара, докато потребителят на наргиле може да достигне до 200 дръпки в рамките на едночасова сесия.

 

Някои от потенциалните рискове включват:

  • Усложнения на белодробната функция, като хронична обструктивна белодробна болест и бронхит.
  • Повишен риск от сърдечни заболявания и инфаркт.
  • Повишен риск от рак, особено рак на белия дроб, гърлото и устата.
  • Преждевременно стареене на кожата, тъй като пушенето може да намали количеството кислород, достигащ до кожата.
  • Повишен риск от инфекциозни заболявания като мононуклеоза и орален херпес.
  • Не на последно място хората се излагат на потенциални респираторни инфекции, ако споделят накрайника на наргилето с други хора.