Има три основни типа процедури – премахване на роговицата с фоторефракция, лазер-асистирана ин ситу кератомилеза и премахване на лентикули от роговицата чрез малки разрези.


При нормално функциониращо зрение светлината преминава през роговицата и образът се фокусира върху ретината. Процедурите с лазерна хирургия могат да подобрят зрението до степен пациентите да нямат нужда от използване на очила и/или контактни лещи.


Различните видове очна хирургия могат да коригират както късогледство, така и далекогледство и астигматизъм.Премахване на роговицата с фоторефракция представлява отстраняване на външния ѝ слой - епителния, който се отстранява внимателно с хладен ексимерен лазер (разновидност на ултравиолетовия лазер), който след това се използва за преструктуриране на тъканта.


Лазер-асистирана ин ситу кератомилеза от своя страна представлява лазер за корекция на рефрактивно виждане чрез изрязване на части от роговицата и реструктурирането ѝ.


По време на процедурата могат да бъдат използвани и миниатюрни скалпели, с които се изрязват малки отвори, за да се осигури достъп до слоевете на роговицата и съответно преформиране на дефектите чрез ексимерния лазер. След процедурата малките отвори се затварят, обикновено без да се налага поставянето на шевове.


Самата процедура отнема около 30 минути, но стабилизирането на зрението изисква период от няколко седмици, а пълното възстановяване – няколко месеца.


Последната от трите основни видове лазерни процедури в очната хирургия представлява премахване на ивици от роговицата чрез малки разрези. Методиката е смятана за най-малко инвазивна.


Според анкетни карти поне 8 от 10 души, които са претърпели лазерна рефрактивна хирургия, не се нуждаят от използването на очила или контактни лещи за голямат част от своите дейности в ежедневието.


Освен позитиви, интервенциите крият и някои рискове. Според специалисти от Mayo Clinic честа нежелана реакция е намаленото производство на сълзи. Отбелязват се още двойно виждане, както и наличието на отблясъци. В някои случаи се налага повторна корекция – чрез провеждане на процедурата отново.


Някои системни заболявания, засягащи очите, също могат да комрометират резултатите от проведените процедури с лазер.