Рибофлавинът или витамин В2 е витамин, отнасящ се към В комплекса от витамини.

Рибофлавинът се използва за предотвратяване на заболявания, възникващи в резултат на продължителните му ниски нива като рак на шийката на матката.

Той се използва също за лечение на акне, мускулни спазми, синдром на парене краката, синдром на карпалния тунел и кръвни заболявания като вродена метхемоглобинемия и други нарушения, свързани с червените кръвни клетки.

Рибофлавинът се използва и за лечение на очни заболявания, включително умора на очите, катаракта и глаукома.

Други положителни ефекти на рибофлавина са увеличаване на енергийните нива, повишаване на функцията на имунната система, заздравяване на косата и кожата, лигавиците и ноктите.

Смята се, че витаминът забавя стареенето, повишава спортните постижения, стимулира репродуктивната функция. Освен това облекчава състояния като гангренозни язви, загуба на паметта, включително болест на Алцхаймер, изгаряния, алкохолизъм, чернодробни заболявания.

Витамин B2 се прилага при лечение на сърповидноклетъчна анемия, както и ацидоза, предизвикана от лечение с NRTI лекарства, предназначени за терапия при СПИН.

NEWS_MORE_BOXПрепоръчителните дневни дози на витамин В2 са 0,3 мг при новородени и 1,3 мг при възрастни. Приложението на витамина за лечение на различни заболявания, изисква увеличаване на дозата. Същото се отнася и при състояния на повишени изисквания на организма като бременност и кърмене.

Някои лекарства взаимодействат с рибофлавина, затова трябва да се подхожда с повишено внимание към определени комбинации като тази с антидепресанти.

Витамин В2 се съдържа в яйцата, рибата, броколите, млякото, месните продукти, както и в тестените и макаронени изделия.