Мазнините, които се намират в рибеното масло, могат да попречат на действието на химиотерапията, според ново изследване.


Те правят туморните клетки резистентни към лечението. Изследователите от Обединеното кралство съветват пациентите да се консултират с лекуващия си лекар, преди да предприемат прием на хранителни добавки по време на химиотерапия.


Учени от Холандия също правят проучвания в областта.


Изследванията, направени досега, сочат, че стволовите клетки в кръвта реагират на широко използваното лекарство против туморни заболявания – цисплатин. Те започват да произвеждат две мастни киселини, познати като KHT и 16:4(n-3).


Използването на лекарства, които блокират производството на тези мазнини, предпазва от противодействието им, което значително подобрява действието от химиотерапията, се споменава още в изследването.

 

 


 

Тези мазнини се намират и във всички продукти, които съдържат рибено масло, което практически спира действието на химиотерапията при лечение на туморни заболявания.


Докато все още няма окончателни резултати от изследването, на пациентите, подлагани на химиотерапия, се препоръчва да не консумират продукти, съдържащи рибено масло. Това съветва проф. Емил Фьост - водещ изследовател в медицинския център на Университета в Утрехт, Холандия.