Маларията е едно от инфекциозните заболявания, повлияли най-силно човечеството. Дори се предполага, че причината за това генетичната мутация, причиняваща болестта Таласемия, да се задържи в генофонда на човешкия род, е именно това, че пациентите с таласемия са били относително по-защитени от маларийния плазмодий.
 
Тази паразитоза е рядко срещана в Европа и Северна Америка, но все още е огромен здравен проблем за страните от Африка, Азия, Южна и Централна Америка и Тихоокеанските острови.

Резистентна малария се разпространява в Азия

„Супер малария“ се е появила в Югоизточна Азия, която не може да бъде излекувана със стандартните за случая препарати.
 
Смята се, че  Камбоджа е първоизточникът на опасната форма на плазмодия, след което е преминал през различни части на Тайланд и вече може да се открие и в южните области на Виетнам.
 
Учените от Оксфордския център по Тропична медицина в Банкок определят наблюдаваното разпространение на резистентната малария като сериозна заплаха.
 
Силно притеснителни са нивата на резистентност – лечението е неуспешно при една трета от случаите във Виетнам, докато в първоизточника – Камбоджа – провалът в терапията достига смущаващите 60%.
 
NEWS_MORE_BOX

Има опасения да не се прехвърли към Африка

Към момента се приема, че около 92% от случаите на малария са именно в Африка. За това и учените смятат, че евентуалното попадане на резистентния към лечението плазмодий в Африка би имало опустошителен ефект.
 
Дори и без тази резистентна форма, все още достатъчно много хора намират смъртта си от маларията, която може да протече мълниеносно – за няколко часа. Други пък, въпреки адекватното лечение, страдат от рекурентни форми на болестта.
 
Учените алармират, че трябва да се предприемат спешни мерки към резистентната форма, за да не попадне отново маларията в групата на нелечимите болести.