Ново революционно хапче разработиха в Американския институт по технологии в Масачузетс, чрез което може да се диагностицира карцином в ранен стадий. Прието перорално то увеличава многократно размерите си в стомаха.

 

Таблетката притежава редица сензори, чрез които може да се мониторира състоянието на мукозата и да се диагностицират в ранен стадий стомашни карциноми, улцерации, както и различни инфекции.


 

Изследователският екип начело с д-р Сюани Джао, вдъхновен от рибата балон, разработват тракер. При заплаха рибата балон поглъща голямо количество вода и се раздува. 

 

Учените решават да разработят желеподобно „балонно хапче”, което прието перорално се раздува в стомаха до сто пъти и достига големина на пинг-понг топче. То остава устойчиво на действието на стомашния сок и може да престои в храносмилателния орган до 30 дни, проследявайки различни показатели.

 

В таблетката са вградени и температурни сензори, чрез които се засича и температурата в стомаха. 

Методът все още се изпитва. Предстои проучване с участието на доброволци.  

 

При разработката на таблетката екипът се сблъскал с някои трудности, с които успешно се справил. Първо, трябвало да се намери адекватно решение за справяне с неблагоприятните условия в стомашната среда. Второ, таблетката трябвало да се раздува за кратко време, така че тя да не премине през пилора на стомаха.

 

Таблетките са изградени от хидрогелни материали на двуслоен принцип.

 

Вътрешният слой съдържа натриев полиакрилат, който е суперабсорбентен материал. Например използва се при производството на пелени, заради свойство му да абсорбира голямо количество течност. Екипът се спира на него и заради качество му да увеличава многократно обема си. 

 

Вторият, външен слой e изграден от множество наноскопични полимерни хидрогелни вериги, които се кръстосват и формират почти непроницаема мембрана. Тази мембрана има протективно-скелетна функция и предпазва таблетката от корозивното действие на стомашния сок и перисталтичните стомашни контракции.

 

Двуслойната структура на хидрогелната таблетка я прави едновременно еластична и мека, но и изключително устойчива на външни въздействия. 

 

При проведен лабораторен експеримент, дори след изкуствено създадена пролука и прилагане на механичен натиск хиляди пъти, инцизията не увеличила размера си при престоя на таблетката в разтвор, наподобяващ стомашния сок. 

 

Таблетката може да доведе до революционна промяна в диагностичните методи на гастроентерологията. Към момента ендоскопските процедури не дават възможност за дългосрочно проследяване състоянието на пациента, а по-скоро за епизодичното му. Чрез хапчето специалистите ще могат да хващат развитието на възпалителни, улцеративни и карциногенни изменения още при зараждането им.

 

Екипът предвижда създаването на „балонна” таблетка със сензори, които да мониторират стомашната киселинност, както и да се следят показатели за наличието на бактериални или вирусни инфекции. 

 

Също така могат да бъдат вградени и мини-камери, чрез които да се проследява визуално състоянието на стомашната лигавица. 

Изобретението дава една по-безопасна и удобна алтернатива на стомашните балони, които се ползват при тежък обезитас с цел намаляване приема на храна. 

 

Чрез новата таблетка ще се избегне и дискомфортът за пациента от ендоскопски и анестезиологични интервенции. 

 

Хапчето се отстранява от стомаха чрез прием на специално създаден разтвор, съдържащ висока концентрация калциеви йони. Те предизвикват свиването на материала, от който е изработена таблетката. Това позволява свободното ѝ преминаване през гастро-интестиналния тракт и естествено отделяне с фецеса.