След близо десетилетие на клинични изпитвания, американски научен екип може да предложи възможност на всички жени в детеродна възраст по света да си отдъхнат. На път е да се предложи първо по рода си противозачатъчно средство за мъже.

 

Досега прилаганите стандартни средства за контрацепция, като се изключи презервативът и вазектомията, бяха насочени за употреба предимно от жените. Някои от тях се базираха на хормонални продукти и невинаги гарантираха пълна безопасност и стопроцентова ефективност. И в двата аспекта обаче скоро може да появи алтернатива, която ще бъде насочена изцяло към мъжете.


 

В следващите 4 години ще се проведе серия от последователни клинични проучвания като част от най-мащабната досега инициатива за разработване на мъжки противозачатъчни продукти с хормонална природа. При доказване на ефективността и безопасността им те ще се предлагат като по-ефикасна алтернатива на презервативите и като алтернатива на необратимите последствия от вазектомията.

 

Подобни средства са тествани и в предишни години, но клиничните проучвания неизменно са показвали наличие на нежелани странични ефекти при мъжете.

 

Революционният нов гел съдържа 2 синтетични форми на половите хормони прогестин и тестостерон. Прогестинът ще блокира секрецията на тестостерон в тестисите и намалява количеството на произведените сперматозоиди. Тестостеронът ще балансира хормоналният дисбаланс, провокиран от прогестина, но и също ще инхибира производството на зрели полови клетки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ефектът от прилагането на разработвания революционен контрацептив ще трае поне 72 часа. До момента е доказано, че в този период той ефикасно блокира производството на сперматозоиди. Установено е, че броят им намалява до под 1 милион на милилитър спрема – брой, който се счита за недостатъчен за забременяване.

 

При намаляване броя на сперматозоидите, отделени при еякулация, до подобни ниски нива, новият контрацептивен гел ще може да се ползва като единствено и надеждно средство за предпазване от нежелана бременност.

 

Освен че няма да е задължително да се ползва всеки ден, гелът има и други предимства. Попива много бързо, а може да се прилага локално на различни места по тялото. По време на досегашните клинични проичвания гелът е прилаган основно в областта на предмишниците и рамената.

 

Счита се, че новият тип противозачатъчно средство за мъже ще бъде по-безопасно от досега прилаганите хормонални препарати, защото синтетичният тестостерон, включен в състава му, се изнася от тялото много бързо, без да доведе до нежелани последствия за мъжкото здраве.