Хората, засегнати от ревматоиден артрит се намират в повишен риск от развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) докладват изследователи, след оповестяване резултатите на ново проучване.


Според него рискът от това пациентите с ревматоиден артрит да бъдат хоспитализирани по повод ХОББ е с 47% по-голям, сравнено с общо популационния риск.


Екип изследователи от Канада прегледали медицинската документация на над 24 600 души, получили диагнозата ревматоиден артрит през периода 1996 г. – 2016 г. Информацията била сравнена с тази на над 25 000 души от общата популация. В извършването на сравнителните изчисления били взети предвид евентуалните рискови фактори, които биха могли да причинят заболявания на белите дробове.Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на човека започва да произвежда антитела и да атакува собствени структури. Това причинява възпаление, изразяващо се в зачервени, подути и болезнени стави.

 

NEWS_MORE_BOX


Хроничната обструктивна белодробна болест пък е състояние, което комбинира в себе си в различно съотношение елеметни на белодробен емфизем и хроничен бронхит. С напредване на процеса предизвиква недостиг на въздух, стягане в гърдите, кашлица и лесна умора. Днес то е сред едни от най-социално значимите заболявания, а тютюневият дим се нарежда като основен рисков фактор за развитието му.


Специалистите коментират, че цитираното изследване не доказва връзка между ревматоидния артрит и ХОББ, но независимо от това разкрива незабелязана до сега значима тенденция.


Пациентите с ревматоиден артрит и техните лекари не си дават сметка, че се намират в повишен риск от белодробно засягане. Публикуването на данните от изследването може да стимулира редовното търсене на дискретните признаци на ХОББ в ранните, лесно овладими стадии, както и да подчертае значението на ограничаването на рисковите фактори при тези пациенти.