Ретиноидите представляват структурни аналози на ретинола. Медикаментите от първо поколение ретиноиди са ретинол и неговите метаболити, третиноин и изотретиноин. Третиноин и изотретиноин се прилагат при обикновеното акне. Препаратите от второ поколение ретиноиди (ароматни ретиноиди) са синтетични аналози на ретинола, при които молекулата е променена. Ароматните ретиноиди са етретинат и ацитретин. 
 

Isotretinoin е синтетичен препарат за перорално приложение. Той има способността да намалява размерите на мастните жлези и потиска продукцията на себум. Изотретиноинът има добра стомашна резорбция. Времето му на полуелиминиране е от 10 до 20 часа. Преминава в кърмата и през плацентарната бариера. Метаболизира се в черния дроб. Изхвърля се с жлъчката.

 


Нежелани лекарствени реакции. Едни от най-често срещаните странични ефекти са сърбеж, еритемни обриви, кръвотечение от носа, възпаления и раздразнение на кожата около устата, конюнктивити, фотофобия (дразнене на очите при излизане на силна светлина), нарушено нощно зрение, главоболие, гадене, повръщане, анорексия, ксеростомия (изсъхване на устата), мускулни и ставни болки, повишаване стойността на холестерола, триглицеридите и пикочнта киселина. В експериментални условия е доказано, че препаратът може да наруши нормалното развитие на плода. Абсолютни противопоказания за лечение с изотретиноин са свръхчувствителност към препарата, бременност и лактация, повишени нива на холестерол и триглицериди, хипервитаминоза А и нарушена бъбречна и/или чернодробна функция.

 

Изотретиноинът се прилага при резистентно на стандартна терапия видове акне. Медикаментът може да се прилага само в комбинация със системни кортикостероиди. Дневната доза е 0,5 – 1 мг/кг. в един прием по време на храна като след 4 седмици се преминава на поддържаща доза от 0,1 мг/кг за 24 часа. Курсът на лечение продължава 15 до 20 седмици. При прилагане на препарата на жени в детеродна възраст един месец преди започване на лечението, по време на лечението и един месец след спиране на лечението се провежда ефективна контрацепция.

 

Лечението се започва само на втория или третия ден на редовния менструален цикъл. След спиране на лечението е недопустимо забременяване за срок от поне 12 месеца. Лечението с ретиноин се прилага често с едновременно приложение и на локални продукти – кремове, и почистващи продукти.