Рентгенография се прави предимно за откриване на счупвания или заболявания на костите. Освен това едно от най-често провежданите образни изследвания е рентгенографията на гръден кош, която има важна роля в търсенето на различни болестни състояния на белите дробове. Но този образен метод може да бъде използван и за огледа на храносмилателния тракт. В днешно време се прибягва по-рядко до това изследване, тъй като в повечето случаи фиброгастроскопията и фиброколоноскопията предоставят цялата необходима информация. При някои случаи, обаче, методът има предимство и е за предпочитане пред ендоскопските технологии.

 

Защо е необходимо контрастно вещество?


При рентгенографията на корем или гръден кош не е възможно да се видят добре хранопровода, стомаха и червата, тъй като меките тъкани и вътрешните органи не поглъщат рентгеновите лъчи до такава степен, както костите. Поради тази причина е необходимо приемането на контрастни вещества, които да изпълнят кухините на храносмилателната система, за да бъдат отразени на рентгеновата снимка. По този начин ще стане възможно определянето на позицията, формата и очертанията на органите от стомашно чревния тракт. Освен това лесно ще се открият евентуални дефекти в изпълването или добавни сенки в лумена им.

 

Защо се използва Барий?

Барият е химичен елемент, който не пропуска рентгеновите лъчи. Попадайки в храносмилателния тракт, той полепва по вътрешния контур на кухите органи и ги прави видими на рентгеноскопията. Бариевата каша може да бъде приета по два начина - за изследване на хранопровод и стомах е необходимо да се погълнат няколко глъдки през устата, а за огледа на дебелото черво (иригография) контрастната материя се вкарва през ануса с помощта на клизма. 


Как протича самото изследване?

Изследването с бариева каша се провежда в амбулаторни условия и не е необходимо приложението на обезболяващи медикаменти. Ако ще се прави оглед на горния отдел на храносмилателната система, ще бъдете помолени да изпиете определено количество Бариева каша - млекоподобна субстанция с вкус на тебешир. Контрастното вещество може да е с неприятен вкус и за да се избегне това, някои бариеви каши са с добавени овкусители. Рентгеновият лаборант ще Ви даде насоки да легнете в различни позиции или да застанете прав, като това се прави с цел кашата по- добре да покрие целия стомах. 


За изследване на дебелото черво ще трябва да легнете на специална за целта маса. Контрастната материя ще бъде въведена през ануса с помощта на клизма. Рентгенографията започва веднага със започването на клизмата, докато сте в легнало положение. Рентгенологът ще направи поредица от рентгенови снимки, за да проследи предвижването на контраста. Цялото изследване трае обикновено 20 до 30 минути. След това е необходимо да пиете повече вода, за да изчистите по-бързо Бариевата каша от организма си и да предотвратите запек, който е чест страничен ефект от изследването. Ето защо е необходимо да ядете и богата на фибри храна ден или два след теста. За няколко дни ще имате просветляване на изпражненията, след което тe ще се възвърнат нормалният си цвят. 

 

NEWS_MORE_BOX


В кои случаи се провежда изследването?

Рентгеново изследване с контрастна материя за оглед на хранопровода и стомаха се прави, когато има съмнение за някое от следните състояния:

Иригография се прави, когато се търсят различни образувания в областта на дебелото черво - полипи, тумори, дивертикули или други състояния, които не позволяват преминаването на ендоскопа напред в червото.


Крие ли рискове това изследване и кога не бива да се провежда?

  • За получаването на рентгеновия образ се използват рентгенови лъчи, които в по-големи дози могат да имат отрицателен ефект върху организма. Ето защо това изследване се прави само при строги показания и по преценката на лекуващия лекар. В случая облъчването е върде малко и не представлява риск за здравето на пациента.
  • Съществува риск от увреждане на плода при бременни жени и затова при тях се препоръчват алтернативни методи на изследване — ехография, ендоскопско изследване, ядрено-магнитен резонанс.
  • При наличие на кървене от стомашно-чревния тракт, перфорация на кух коремен орган или чревна непроходимост, изследването с Бариева каша е противопоказно.