Какво представлява рентгенографията на лумбалния отдел на гръбначния стълб?


Рентгенография на лумбосакралния отдел на гръбначен стълб представлява диагностичен метод от образната диагностика, който помага да бъде визуализирана анатомията на долната част на гръбнака.


Лумбалният гръбначен стълб е съставен от пет прешлена на гръбначния стълб. Сакрумът е костта в задната част на таза, която се намира под лумбалния гръбначен стълб. Опашната кост се намира под сакрума. В лумбалната област на гръбначния стълб се разполагат също - кръвоносни съдове, нерви, сухожилия.При рентгенова снимка се използват малки количества радиация, спомагащи за преглед на костите на тялото. Чрез фокусиране върху долната част на гръбначния стълб рентгенът помага за откриване на аномалии, травми или заболявания на костите в тази специфична област.

 

Рентгенографията на лумбалния гръбначен стълб може да покаже различни състояния като артрит или травми на гръбначните прешлени.


Рентгенографията на лумбалния гръбначен стълб е полезено образно изследване при много състояния, но може също да се използва за наблюдение на прогресирането на заболявания като остеопороза, за оценка на проведена хирургична операция или за определяне дали дадено лечение е ефективно, също така може да помогне да се открие причината за хронична болка в гърба.


Кога се прави рентгенография на лумбалния гръбначен стълб?

Рентгенография на лумбалния гръбначен стълб се назначава, за да се изяснят диагнози като:

 • Вродени дефекти, които засягат гръбначния стълб;
 • Нараняване или фрактури на долната част на гръбначния стълб;
 • Болка в долната част на гърба, която е силна или продължава повече от четири до осем седмици;
 • Остеоартрит;
 • Остеопороза;
 • Инфекция;
 • Чуждо тяло;
 • Анормална кривина или дегенеративни промени в лумбалния гръбначен стълб, костни шипове;
 • Рак

Може също така да се използват и други образни изследвания заедно с рентгена, за да се изясни причината за болката в гърба. Те могат да включват:

 • Ядрено-магнитен резонанс;
 • Ултразвук;
 • Компютърна томография

Тези образни изследвания дават различен тип изображения, което спомага за откриване на заболяването.


Какви са рисковете, свързани с рентгенографията на лумбалния гръбначен стълб?

Рентгеновото лъчение включва излагането на малко количество радиация. Количеството радиация, което се използва, се счита за безопасно за възрастните, но не и за плода при бременните. Затова лекарят непременно трябва да бъде уведомен при бременност на пациентка.


Каква е подготовката за рентгенографията на лумбалния гръбначен стълб?

Рентгенографията е рутинна процедура, която не изискват голяма подготовка.
Преди процедурата пациентът трябва да премахне всички бижута и други метални предмети от тялото си. При метални импланти от предишни операции, лекарят трябва да бъде уведомен.


Как се извършва рентгенографията на лумбалния гръбначен стълб?

Рентгенографията се извършват в болнично рентгенологично отделение или в клиника, която е специализирана в диагностичните процедури.


Рентгеновото изследване се извършва от рентгенов лаборант, а разчитането на снимките се прави от специалист - рентгенолог. Рентгеновите снимки могат да бъдат разчитани и от други лекари.


Обикновено изследването се провежда в легнало положение. Важно е пациентът да седи неподвижно. Може да бъде поставена оловна престилка в тазовата област, за защита на органите от радиационното облъчване.


Лаборантът може да помоли пациента да смени няколко позиции по време на изследването, да легне по гръб, странично, по корем или да стои в зависимост от това, какви гледни точки е поискал лекарят.


По време на рентгеновото изследване не се усеща дискомфорт. Обикновено изследването отнема около 15 минути, като се правят от три до пет снимки.