Рентгенографията е най-старият метод от образната диагностика, познат още от 19-ти век. Днес тя е широко приложима в много медицински специалности, лесно достъпна и бърза за изпълнение.
 
За изобразяването на структурите от човешкия организъм се използват рентгенови лъчи. Рентгеновият образ се дължи на свойството на тъканите да поглъщат (абсорбират) в различна степен рентгеновите лъчи, преминаващи през тялото. Костите, а също и други образувания, съдържащи калций (бъбречни и жлъчни камъни), са с висока плътност. Те поглъщат лъчите и за това на рентгеновата снимка са бели. Обратно - белите дробове, изпълнени с въздух, както и различни газови колекции (емфизематозни були, пневмоторакс и други), пропускат лъчите. Те дават най-голямо потъмняване на рентгенографията и са в черен цвят. Меките тъкани и костите се изобразаяват я различни нюанси на свото.
 
При някои рентгенови изследвания се използва контрастна материя. Тя осигурчва по-голяма детайлност на изображенията. Най-често прилаганите вещества са йод и барий. Йодният контраст се използва за изследване на кухините на сърцето, кръвоносната и отделителната система. Барият е приложим в случаите, когато се търси заболяване на гастроинтестиналната система.
 
Рентгенографията се използва за диагностицирането и проследяването на много заболявания. Този метод на изследване е първи на избор поради множество предимства: за получаване на образа са достатъчни няколко секунди, има възможност за мобилност, евтин и лесно достъпен. Подходящ е за откриването на патологични състояния на белите дробове, сърцето и големите кръвоносни съдове в гръдния кош (аорта и пулмонални артерии), медиастинални структури, кости.
 
Съществуват някои митове, които карат много от пациентите да се притесняват и избягват провеждането на рентгенография. 
 

Мит: Рентгенографията е изключително вреден метод, поради облъчването с рентгенови лъчи

 
Факт: Рентгеновото лъчение притежава йонизираща способност, което е причината да бъде опасно за хората. Радиацията, използвана за конвенционална рентгенова диагностика е по-висока от тази, която ни съпътства от околната среда, но значително по-ниска от други методи на образна диагностика (например компютърна томография). Количеството на рентгеново облъчване е много малко, за да предизвика някакви увреждания на организма, но има по-висок риск за малки деца и за бременните и плода. При тях се прилагат нелъчеви методи на диагностика като магнитния резонанс и ехографията, които са безвредни. Рентгенографията трябва да се провежда само по преценка на лекар и при наличие на показания. Облъчването при излагане на рентгенова радиация е ниско, като ползата от това изследване далеч надвишава рисковете.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Мит: Необходима е предварителна подготовка

Факт: Не е необходима специална подготовка. Преди изследването ще бъдете помолени да свалите дрехите и бижутата си, както и всички вещи съдържащи метал. Те могат да повлияят на получаването на изображението. По време на изследването ще получите инструкции за леко завъртане на тялото, или най- често за пълна неподвижност и задържане на дъха по време на заснимането. Рентгенографията е безболезнено изследване и преминаването на лъчите през тялото не се усеща.
 

Мит: Контрастната материя, която се използва, винаги води до странични ефекти


Факт: Истината е, че както всяко друго вещество, което е чуждо за организма, и това води до появата на различни реакции. В повечето случаи контрастът не причинява никакви нежелани последствия. Те се появяват само в случаите, когато пациентът е с известна алергия, по-висока сензитивност на организма, бъбречни и сърдечни заболявания. Прилаганите нови контрастни материи са изключително причистени и обикновено се понасят много добре. Въпреки това те могат по време на изследването или кратко след него да доведат до различни видове нежелани странични реакции: усещане за топлина или зачервяване, метален вкус, замаяност, гадене, сърбеж. Рядко възникват тежки реакции като хипотония (ниско кръвно налягане), алергичен шок.
 
След рентгенографията можете да възобновите нормалните си дейности. Рутинните рентгенови лъчи обикновено нямат никакви странични ефекти. Въпреки това, ако сте били инжектирани с контрастно вещество преди изследването, приемайте повече течности, за да се излъчи контрастът по-лесно и бързо от тялото. Препоръчително да се засили приемът на зеленчуци и плодове и други храни, богати на антиоксиданти. Приемайте продължително време и комплексни витамини, изписани от личния ви лекар.