Комитетът по безопасност на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ заяви, че има вероятна връзка между ваксинирането срещу ковид с Pfizer-BioNTech и Moderna и изявата на миокардит и перикардит при някои млади възрастни. Според Консултативния комитет по имунизационните практики на CDC се констатира по-голям от очаквания брой случаи за сърдечно възпаление при хора на възраст между 16-24 години, които са имунизирани с иРНК ваксини. От там подчертават, че ползите от ваксините надвишават рисковете.


В Системата за докладване на нежелани събития (Vaccine Adverse Event Reporting System - VAERS) в САЩ са постъпили 1226 предварителни съобщения за миокардит и перикардит след прилагане на около 300 милиона дози от ваксините на Pfizer и Moderna до 11 юни.


От FDA заявиха, че ще бъде добавено предупреждение за риска към листовките на иРНК ваксините срещу ковид. В съвместно изявление, подписано от Щатския департамент по здравеопазване, CDC и медицинските организации като Американския лекарски съюз и Американската медицинска асоциация подчертават, че страничният ефект е изключително рядък и че повечето случаи са леки. 


В САЩ потвърдените случаи са наблюдавани предимно при юноши и млади мъже по-често след втората доза на ваксината. Данните от CDC показват, че след 3 625 574 втори дози, прилагани при мъже на възраст между 18 и 24 години, са регистрирани 233 случая на миокардит или перикардит. Били са очаквани между 2 и 25 случая в тази група.


При жените в тази възрастова група са приложени 5 237 262 втори дози и са регистрирани 27 случая на миокардит и перикардит. Предположенията са били между 2 и 18.


Първите съобщения за случаи на сърдечни възпаления след ваксинация с Pfizer идват от Израел в края на април. На 1 юни израелското здравно министерство заяви, че има вероятна връзка между ваксината и случаите на миокардит.


В Израел са документирани общо 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. при над 5 млн. ваксинирани души. 


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преглед, чието заключение се очаква през юли.


Във Великобритания са регистрирани 53 случая на миокардит и 33 на перикардит, включително и един фатално развил се, при употреба на ваксината на Pfizer-BioNTech до 16 юни. Съобщения за миокарит и перикардит има и след прилагането на ваксината на Oxford-AstraZeneca, 77 за миокадит и 42, включително и един завършил фатално, за перикардит. Три са съобщенията за миокардит и един за перикардит след ваксиниране с Moderna.


Симптомите на миокардит и перикардит могат да варират, но често включват задух, учестен сърдечен ритъм с или без аритмия и болка в гърдите. 
Възпалението на сърцето е усложнение, което се наблюдава при редица вирусни инфекции, включително и със SARS-CoV-2.


Според ЕМА честотата на миокардит и перикардит варира от 1 до 10 на 100 000 души годишно.


Миокардитът е доброкачествено самоограничаващо се състояние, което може да бъде лекувано лесно с нестероидни противовъзпалителни средства. При малък брой хора обаче сърдечният мускул може да претърпи увреждане. разясняват експертите.


Предвид мащабния размер на ваксинацията сред населението и че случаите се докладват за млади хора все още е трудно да се определи дали връзката е причинно следствена или не, коментират още те.


Определянето на връзката между тромботичната тромбоцитопения и ваксинирането е по-лесно, тъй като това е много по-рядко състояние.


Трябва да се има предвид и че не всяко съобщение за такъв случай се дължи в действителност на ваксинацията. Затова при всяко съобщение за нежелана реакция след ваксина се провежда оценка, при която се вземат предвид редица фактори.


Мнението на американските експерти е, че въпреки че Системата за докладване на нежелани събития (VAERS) има някои свои недостатъци, числото на докладваните случаи е много малко в сравнение с милионите души, при които са приложени ваксините. Освен това пациентите се възстановяват бързо след лечение с НСПВС. Като цяло отношението риск-полза е в полза на ваксинирането. На този фон процентът на заразяване с коронавирусна инфекция все още е висок при по-младите хора, като напоследък се отчита нарастване на случаите при тях с последващи усложнения и хоспитализиране заради ковид.


Източник:

Covid-19: Should we be worried about reports of myocarditis and pericarditis after mRNA vaccines? | The BMJ