Ново лекарство, удължаващо живота при напреднал рак на дебелото черво, показва висока ефикасност при клинично изпитване. Zaltrap е нов медикамент, който ограничава кръвотока към големите тумори и забавя растежа им. Продуктът е в процес на клинично изпитване. Ако бъде одобрен, той ще получи разрешение за употреба при пациенти, които не са били повлияни от предишна химиотерапия.

 

Около 1/8 от всички тумори на дебелото черво се диагностицират едва в напреднал стадий.


 

Резултатите от новото проучване, проведено с 1266 участници, показват, че Zaltrap удължава периода, в който заболяването не прогресира средно с 2,1 месеца. Увеличава се и общата преживяемост при напреднал рак – от 12 на 13,5 месеца. Zaltrap показва още по-добри показатели в по-късните контролни точки – 30-месечната преживяемост е 22%, в сравнение с 12% за плацебо.

 

Лекарството е важен пробив в две отделни направления. Първо, то удължава преживяемостта и второ – то е успешен продукт в изцяло нов химиотерапевтичен клас. Zaltrap принадлежи към т.нар. инхибитори на ангиогенезата, които възпрепятстват образуването на нови кръвоносни съдове в туморите и по този начин прекратяват растежа им.

 

Допълнително предимство е и високата му поносимост – много малко пациенти получават странични ефекти докато го приемат. Това е съществена разлика с повечето химиотерапевтици, които често предизвикват сериозни странични ефекти.

 

В момента един терапевтичен курс със Zaltrap струва 6000 британски лири.