Нов лекарствен продукт за лечение на безсъние очаква одобрение от FDA. Според експерти таблетката Suvorexant може да завладее голям пазарен дял, след като премине регистрационната процедура.

 

Според д-р Каръл Аш, директор на отдела за сънотворни продукти в Meridian Health, Suvorexant блокира ефектите на невропептид, наречен орексин. Последният се открива в зоната от главния мозък - хипофаранкс. Хипофаранксът е отговорен за бодърстването.


 

За разлика от повечето си потенциални конкуренти, които въздействат върху различни мозъчни центрове, Suvorexant оказва много специфичен ефект – той действа само върху само един център. Неспецифичното действие на повечето продукти е отговорно за отслабването на паметта, което се наблюдава след по-продължителна употреба. Това е сериозен страничен ефект, от който новият медикамент се счита за напълно лишен.

 

Д-р Аш се надява продуктът да получи разрешение за употреба до средата на годината. Според нея, освен подобрения профил на безопасност, той има още едно голямо предимство пред конкурентите си – той действа на много по-близко до реалната причина ниво.