Нов вид имунотерапия против най-агресивния рак на кожата би могъл да донесе обещаващи резултати, сочи проучване, публикувано в Nature Communications. Приемът на ново антитяло може да активира имунния отговор в тялото и да забави растежа на тумора дори при пациенти, за които други лечения не са дали резултати.


Злокачественият меланом е тумор, който се появява в меланоцитите на епидермиса. Епидермисът е най-външният слой на кожата, който има пет собствени слоя. В базовия, или най-долния слой на епидермиса се разполагат меланоцити – клетки, които образуват пигмента меланин – който придава цвят на кожата.

 


Меланомът се смята за най-опасния кожен рак, защото расте скоростно и бързо метастазира в други части на тялото. Меланом може да се появи навсякъде по тялото, но най-често (в 50% от случаите) се развива от бенка някъде по главата или краката.


Множество лечения против ракови заболявания използват антитела от класа имуноглобулин G, или IgG. Това са най-често срещаните антитела в организма, както и тези с най-дълга продължителност на живота. Те засилват имунитета като запаметяват информация за патогените, които са били в тялото преди. 


Учените от Кралският колеж в Лондон обаче са разработили лечение, което използва антитела от клас имуноглобулин Е, или IgE. Имуноглобулин Е представлява по-малко от 0.01% от цялото съдържание на антитела в човешкото тяло. Тези антитела могат да активират имунната система на тялото и да я насочат към борбата с рака. При борбата със злокачествения меланом антителата активират имунния отговор към конкретна част от меланомните антигени, която се намира на повърхността на раковите клетки.


Хондроитин сулфат протеогликан 4, или CSPG4, може да се открие при 70% от случаите назлокачествени меланоми по тялото, и може да се свърже с имунните клетки в кръвта, за да атакува меланомите в организма. Тестове сочат към безопасност в прилагането на новия вид имунотерапия. 


„Нашите открития се припокриват с наблюдения върху MOv18, първият антираков IgE, насочен към рак на яйчниците, и подкрепя разработването на терапии с IgE против други солидни тумори“, заявява д-р Хедър Бакс, научен сътрудник от Института по дерматология „Сейнт Джон“ към Кралския колеж в Лондон.

 

Референции:
King’s College London (2023, April 25) Study shows promising results for immunotherapy targeting skin cancer (kcl.ac.uk)
Chauhan, J. (2023, April 25) Anti-cancer pro-inflammatory effects of an IgE antibody targeting the melanoma-associated antigen chondroitin sulfate proteoglycan 4. - https://www.nature.com/articles/s41467-023-37811-3