Учените разработват кръвен тест за разграничаване на най-агресивните форми на рак на простатата, които изискват незабавно лечение, от по-бавно растящите тумори. Това може да спести на едни мъже излишни хирургични интервенции, докато на други се даде достъп до незабавно лечение.

 

Тестът чете „генетичния баркод“ на различните простатни тумори, като ги диференцира по този начин, обясняват изследователите в Института за ракови изследвания в Лондон.


 

Според проф. Йохан де Боно ракът на простатата е много разнородно заболяване – някои хора живеят с години без никакви симптоми, докато при други е силно агресивен и бързо прогресиращ, поради което е жизненоважно различните форми да могат да бъдат разграничавани една от друга още в ранен етап.

 

Възможно е да се получи информация за тумора от маркерите, които той освобождава в кръвта. Надеждите на специалистите са това да позволи разработването на тест, който да е по-точен от настоящите и по-малко инвазивен от биопсията.

 

Според д-р Кейт Холмс, ръководител на изследователски екип в Prostate Cancer UK, ако големи клинични проучвания докажат, че тестът е успешен, това ще помогне на лекарите да взимат по-информирани решения за бъдещата противотуморна терапия.

 

Тестът е публикуван в The Lancet Oncology.