Нова терапия за рак на яйчниците може да подобри степента на появлияване на тумора от лечението и да удължи живота на болните пациенти.

 

До този извод са стигнали след редица проучвания експерти от Медицински център „Сейнт Джоузеф“ в Аризона, съобщава сп. Lancet Oncology.


 

Откритието дава на лекарите големи надежди при третирането на редивидиращия рак, който почти винаги е фатален и не се поддава на класическите терапии.

 

В помощ на лечението идва медикаментът Trebananib, който не увеличава риска от хипертония и перфорация на дебелото черво, както прилагания досега Bevaciuzmab.

 

Веществото действа като свива раковите клетки и значително забавя развитието на болестта.

 

Trebananib представлява пептитяло, базирано на ангиогенезата - естествен за тялото процес, чрез който се формират нови кръвоносни съдове. Механизмът е доста по-различен от този при познатите вече медикаменти, които работят потискайки съдовия ендотелен растежен фактор.

NEWS_MORE_BOX

 

Лекарството още не е одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата, тъй като предстоят още проучвания на неговото въздействие върху организма.

 

Ракът на яйчниците, познат също като овариален карцином, засяга предимно жени над 50 години - средната възраст е около 65 години, но се среща все по-често и при млади жени.

 

Малка част от овариалните карциноми се дължат на унаследени генни мутации и се обозначават като наследствен овариален карцином. Едните рискови гени са тези, свързани с рака на гърдата – BRCA1 и BRCA2.

 

Симптомите на рак на яйчника могат да са неясни или да бъдат объркани със симптоми на други заболявания, което обяснява защо заболяването често е наричано „тихият убиец“.

 

Те могат да включват стомашни болки или усещане за подуване на стомаха, което се асоциира и с ред стомашни заболявания. Други симптоми са загубата на апетит, запек, газове, диария, липса на енергия, честа нужда от уриниране, вагинално кървене и болки по време на секс.

 

На 3/4 от жените с рак на яйчника е поставена диагноза, когато заболяването вече е било в напреднала фаза поради това, че симптомите не са специфични.