Създадоха инсулинова капсула за лечение на диабет тип 2, която да замени поставянето на хормона чрез инжектиране. Оралното му приложение е разработено от компанията Oramed. Втората фаза на клиничното проучване сочи, че иновативният продукт може да се използва безопасно от пациентите, засегнати от диабет тип 2. 
 
Участниците, страдащи от заболяването, са 30 на брой, а самото проучване се ръководи от Администрацията по лекарствата и храните в САЩ. 
 
То показва, че приложението на инсулин в ранните етапи на диабет тип 2 дава на панкреаса почивка, за да може той сам да произведе определено количество от хормона. 
 
Голяма част от пациентите не желаят да включат инжектирането на инсулин в своето ежедневие, особено когато изпитват леки симптоми за заболяването. Те чакат късните фази на диабет тип 2, за да започнат поставянето на инсулинови инжекции - тогава, когато панкреасът изцяло е преустановил произвеждането на инсулин. 
 
С „помощта“ на тази погрешна практика, пациентът става зависим към инсулина за цял живот. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Инсулиновата капсула е подходяща за приложение в ранните етапи на диабет тип 2. Така панкреасът ще се облекчи, а прогресирането на заболяването ще се ограничи. 
 
Оралният инсулин по-естествено имитира инсулина, произвеждан в тялото. Очаква се да има по-малко или никакви хипогликемични епизоди от приложението му.