Топлите месеци са свързани с много хубави емоции, но когато не внимаваме може да има и някои нетолкова добри последствия за здравето ни. Прегряването и топлинният удар са еди от тях, като основните препоръки за предпазване са хората да останат хидратирани, да стоят на сянка и да бъдат нащрек за предупредителните признаци, които предхождат топлинния удар.


Докато прегряването може да се определи като изразен дискомфорт и изтощение, то топлинният удар е сериозно медицинско състояние.


Някои от първите признаци на изтощение могат да бъдат обилно изпотяване, проява на изразена жажда, мускулни болки и главоболие, а в някои случаи дори гадене и повръщане. Кожата е гореща, зачервена и мокра.Добрата новина е, че подобни симптоми, когато бъдат хванати навреме и засегнатият се охлади и хидратира, могат да отшумят дори в рамките на половин час.


Важна разлика между топлинното изтощение и топлинния удар е, че при първия – състоянието е обратимо. Когато не се вземат мерки първи признак е когато кожата спира да отделя пот, а вместо това става много топла и суха. Тялото влиза в режим за пестене на вода.


Важен признак за настъпване на топлинен удар е, че настъпват промени и в психическото състояние на засегнатия – налице е обърканост и дезориентация. В някои случаи може да се стигне и до загуба на съзнание.


Дехидратацията продължава, дори и при засегнатите да не е налице изпотяване. Загубата на вода става в процеса на дишане, като при издишване въздухът се овлажнява. Дори и преустановяването на изпотяването да е защитен механизъм, за да не се губи повече количество вода от тялото, същевременно се води до влошаване на проблема, защото организмът още повече се затопля.


Погрешно е абсолютизирането на правилото за прием на 8 чаши на ден вода. Най-добрият съвет е просто при лека проява на жажда винаги да приемаме достатъчно вода. Освен това изключително подходящ ориентир затова дали сме достатъчно хидратирани е следенето на урината. Обикновено пътите, в които човек норамлно ходи по малка нужда през деня са около 8-10, а урината трябва да бъде светло жълта или прозрачна.


Индикация за обезводняване е по-рядкото посещение на тоалетната, както и потъмняване на урината.


Определени възрастови групи - малки деца и възрастни хора, са значително по-рискови за прегряване през топлите месеци. Затова е важно да се уверите, че училищата и домовете за грижи на възрастни хора имат климатик или целтрална охладителна система.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-06-cool-heatwave-experts.html
https://medicalxpress.com/news/2016-07-heatstroke-life.html