Маска и респиратор - каква е разликата?

Маските са предпазни средства, които покриват не плътно носа и устата и улавят флуидите на този, който я носи, като предотвратяват контаминирането на средата. Такива са например хирургичните маски. Тяхната основна идея е да предпазват човека отсреща, а не този, който я носи. Например хирургичната маска предпазва пациента от флуидите на оператора при кихане, кашляне и т.н. Добре е от самото начало да изясним, че въпреки че маските не са създадени с цел да предпазват носителя, а околните, то носенето им в никакъв случай не е лишено от смисъл за лична протекция. Според някои проучвания дори няма особено значение дали носите висок клас N95 респиратор или обикновена хирургична маска.

 


Според едно такова американско проучване с 2862 медицински работници, разделени в две групи – с висок клас N95 респиратор и хирургична маска, 207 заразени имало в групата с респираторите и 193 в групата с маските при излагане в среда с грипна инфекция, което означава, че разликата е статистически несигнификантна.

 

Респираторите са плътно прилягащи лицеви предпазни средства, които създават „лицево уплътнение“. Безклапните респиратори осигуряват двупосочна защита – към носителя и околните, като филтрират двустранно въздушния поток. Те предпазват носителя от различни частици в различна степен, в зависимост от класа си, с който са сертифицирани.

 

Респираторите могат да бъдат и с една или повече клапи, които намаляват дихателното съпротивление и улесняват издишането, което ги прави по-удобни, когато трябва да се работи с тях повече часове, а освен това се намалява натрупването на влага от вътрешната страна. Това е особено полезна характеристика за по-високия клас (N100, FFP3), където са необходими повече усилия при издишане. Наличието на клапа обаче редуцира филтрацията на въздушния поток навън и дава възможност носителят да заразява по въздушно-капков път околните. От друга страна, респираторите могат да бъдат еднократни или многократни със сменяеми филтри, които също са с различна степен на защита.

 

Най-често дискутираният стандарт на респиратори е N95, който е американски и се ръководи от институцията по окупационна безопасност и здраве към центъра по контрол на заболяванията. В Европа са приети два стандарта – FFP (filtering face piece) и P (P1, P2, P3).

 

 

Филтрация срещу коронавируса

Респираторите се квалифицират според процента им на филтрация на частиците с размер 0,3 микрона (300 nm) и повече. Това не означава, че респираторите на филтрират по-малки частици – числото 0,3 е избрано не напразно. Частиците с този размер са с най-голяма прониквателна способност, защото се намират между нормалното движение и Брауновото движение.

 

Що се отнася до коронавируса – той е с размери между 0,06 и 0,14 микрона (т.е. 60-140 nm). Според някои данни FFP1 респираторите филтрират до 96,6% от частиците с размер 0,007 микрона (7 nm) и повече, което означава, че филтрира частици много по-малки от коронавируса. При FFP2 и FFP3 този процент е още по-голям. Златен стандарт в медицинската практика при работа с инфекциозни пациенти са респираторите N95/FFP2, FFP3 и др. с подобна филтрационна способност.

 

FFP1 и P1 респираторите филтрират най-малко 80% от частиците с размер 0,3 микрона и повече. FFP2 и P2 респираторите филтрират поне 94% от частиците с размер 0,3 микрона и повече. При N95 респираторите този процент е поне 95%; при N99 и FFP3 е поне 99%;  При Р3 респираторите процентът е поне 99,95%; при N100 респираторите е поне 99,97%.

 

Най-близки до американският стандарт N95 е европейският FFP2 и P2. KN95 е друг китайски стандарт, който е еквивалентен на американският N95.

 

Наистина ли обаче по-високият клас респиратори са по-добри?

Това невинаги е вярно. Изброените стандарти отразяват най-малкия процент на филтрация на частиците. Например FFP2 респираторите филтрират най-малко 94% от частиците с размер 0,3 микрона и повече, но реално филтрират между 94% и 99%.

 

Разликата между N и P респираторите?

N= not resistant to oil; P= Strongly oil proof; R= somewhat resistant to oil; или с други думи, P респираторите са устойчиви на различни разтворители и са подходящи при работа с пестициди и др. органични вещества, които компроментират нормално филтрацията при N (not resistant to oil) респираторите. R респираторите показват известна устойчивост, но не напълно. В медицинските среди с цел предпазване от инфекция, няма нужда да използвате P респиратор обикновено. Има и четвърти вид – флуид-резистентен хирургически респиратор, който е устойчив на течности под налягане (например при изпръскване с кръв под високо налягане).

 

Колко дълго можете да ползвате респиратор?

Изключително важен въпрос – нормално и най-оптимално е еднократното използване на респиратор, особено когато става въпрос за медицински цели, с изключение на тези за многократна употреба, при които има сменяеми филтри и те се сменят на определен период от време (при затруднено дишане, усещане на миризма в респиратора и т.н.).

 

Няма официални стандарти и препоръки колко дълго по-конкретно да се носи един респиратор за еднократна употреба, но най-оптималното време за смяна е 2-4 часа и не по-дълго от рамките на един ден, когато става въпрос за медицински цели, поради висок риск от контаминация. Въпреки това, за други немедицински цели не пречи многократното използване на респиратори.

 

Според едно проучване за 11 дни филтрационната способност на респиратора намалява само с 1,4%. Така че, ако го ползвате за боядисване, пръскане с препарати, работа в замърсена среда и др. спокойно можете да го използвате повече от веднъж.

 

Могат ли да се дезинфекцират маските и респираторите?

В условията на дефицит на лични предпазни средства се появи и обмен на информация за дезинфекция на респиратори и маски и тяхната многократна употреба – чрез UV лъчение, загряване във фурна на 70 градуса за 30 минути и др. В никакъв случаи не бива да се дезинфекцират респираторите със спирт и хлорни препарати – те разрушават филтъра, от една страна, а от друга, хлорните молекули задържали се в него след това се вдишват. При всички случаи не е препоръчително, освен в екстремни случаи респираторът да се ползва многократно.

 

Относно платените маски

По отношение на платнените шити маски – тяхната филтрационна способност е изключително ниска и варира между 10-40% и то за големи частици, в зависимост от броя слоеве (най-ефективни са три- и четирислойните маски), видовете материи на слоевете, степента на прилепване към носа и устата и др. В някои случаи носенето на многократна платнена маска може да се окаже дори по-опасно от ходенето без маска – натрупването на влага, недобрата практика на носене (пипане на предната част на маската, носене повече от 2-3 часа, неправилно и нередовно изпиране) е предпоставка за бактериална контаминация и респираторна инфекция.

 

Платнените шити маски предпазват основно двупосочно от по-големи капкови частици, както и по-големи прахови частици. Когато ви се налага да носите такава маска е добре тя да бъде поне три- или четирислойна, с външен плат устойчив на водни капчици, да я сменяте и перете на всеки 2-3 часа при интензивна употреба.

 

Каквато и маска и респиратор да носите, не ги докосвайте след поставяне в предната част.