Диабет тип 2 е заболяване, което засяга голям брой хора от световното население.

 

Въпреки това над 30 години изследователи се опитват да разберат по какъв начин ключова за заболяването биологична молекула се превръща в амилоид.


 

За първи път екип от изследователи успяха да идентифицират промените, които се извършват в молекулата - амилоиден пептид (hIAPP), стъпка по стъпка, за да се превърне в амилоид. Те успешно разкриха и нови съединения, които могат да ускорят или забавят процеса.

 

Ръководител на проучването е Шийна Радфорд. Тя е британски биофизик, професор по научни изследвания в Кралското общество и професор по биофизика в Центъра за структурна молекулярна биология Астбъри в Лийдс, Англия.

 

При здрави хора този амилоиден пептид се секретира от островчета в панкреаса заедно с хормона инсулин. Той помага за регулирането на нивата на кръвната глюкоза и количеството на храна в стомаха.

 

В резултат на дисфункция в hIAPP, се образуват бучки от подобно на протеин вещество, наречено амилоидни фибрили. Тези амилоидни фибрили убиват инсулин произвеждащите островчета в панкреаса.

 

Благодарение на проведеното проучване изследователите успешно наблюдаваха и описаха сложните молекулярни промени, случващи се в молекулите на hIAPP, когато те се трансформират в амилоидни фибрили.

 

Освен това откритие, учените успяха да разкрият и две съединения, които биха могли да регулират този процес на трансформация, като го забавят или ускорят.

 

Тези модулатори биха могли да помогнат на изследователите да разбират начина, по който амилоидните фибрили нарастват и как и защо стават токсични за човешкия организъм.

 

Разбирането на процеса на образуване на амилоидни фибрили е от много голямо значение за развитието на здравните изследвания.

 

Смята се, че образуването на фибрили е фактор повлияващ и при развитието на редица други заболявания, които понижават качеството на живо.

 

Освен с диабет тип 2, амилоидните фибрили могат да бъдат свързани с болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

 

Провеждането на последващи проучвания и анализи на учени, които да задълбочат своята работа в разбирането и контрола на трансформацията на амилоидните пептиди биха могли да подпомогнат значително в разработката на нов вид ефективна терапия срещу съответното заболяване.

 

Изследване е публикувано в сп. Nature Communications.

 

Източници:

https://www.nature.com/articles/s41467-022-28660-7