Износването на ставите е честа причина за разрушаване на тяхната цялост, за поява на възпаление и развитие на остеоартрит. Специалисти от Университета във Флорида - Scripps, които се занимават с биомедицински изследвания, разкриха нов възможен метод за справяне с този проблем.

 

Остеоартритът е заболяване, което се характеризира с изменение на ставата, водещо до стесняване на ставната цепка. В резултат на това, засегнатите хора изпитват силни болки и трудност при извършване на различни движения.


 

С напредването на възрастта и по-голямото и продължително натоварване на ставите на хората, се нарушават функциите на част от клетките, които изграждат хрущялната тъкан - хондроцити.

 

Екипът от учени стигна до извода, че активирането на специфичен протеин в тези клетки, наречен ROR-β, би могъл да възстанови множество фактори, които са необходими за поддържането на здравината и цялостта на ставите, както и за контролиране на възпалителните процеси.

 

Следователно активирането на протеина ROR-β може да бъде използван като нов метод за предотвратяване или забавяне на развитието на дегенеративното ставно заболяване - остеоартрит.

 

Името ROR-β означава „свързан с рецептора на ретиноевата киселина орфан рецептор бета“, който представлява ядрен рецептор.

 

В човешките клетки гените превключват между периоди на активност и неактивност. Когато ядрените рецептори се свържат с ДНК, се активира клетъчният процес на транскрибиране на гени в протеини.

 

ROR-β е свързан с развитието на ретината на окото по време на растежа на плода и може да повлияе на циркадните ритми чрез контролиране на конкретни замесени в процеса гени. За първи път в изследването на учените от Университета във Флорида е разкрита и неговата роля в поддържането на цялостта на хрущялната тъкан.

 

ROR-β протеинът може да бъде използван в бъдещи терапевтични подходи за справяне с остеоартрит. Въпреки това е необходимо провеждането на допълнителни изследвания, с помощта на които да се разбере повече за механизма, чрез който той въздейства върху хондроцитите и потиска възпалителните сигнали, водещи до разрушаване на хрущяла.

 

Водещи специалисти в проучването са професор д-р Патрик Грифин и професор д-р Ми Ра Чанг, които се занимават с биохимични науки.

 

Информация за направеното разкритие е публикувана в сп. PLOS One.

 

Референции:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0268663