Изследователи от Технологичния университет в Сидни (UTS) разкриха, ефективността на растително съединение за спиране на растежа на туморни клетки на белия дроб в лабораторни условия.

 

Туморът, който засяга белия дроб, е второто най-често онкологично заболяване сред хората. През 2020 г. са диагностицирани над 2,2 милона души глобално, с много голям процент фаталитет сред тях.


 

Все още учени разработват ефективни методи за лечение на заболяването. Сред тях са и специалисти от Технологичния университет в Сидни, който установиха ефективността на естественото билково съединение, наречено берберин, за предотвратяване на растежа на туморните клетки в белия дроб.

 

Берберинът е естествено срещано растително съединение, което се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години. То се съдържа в различни растения, включително берберис, златен семен, грозде от Орегон и дървесна куркума.

 

Установено е, че този вид билково съединение е от полза за поддържане на оптиманли нива на глюкоза в кръвта при пациенти с диабет тип 2, освен това може да се използва и за лечение на метаболитен синдром.

 

Специалисти са открили позитивно терапевтично влияние от берберина и при други видове онкологични заболявания, като например тумор на яйчниците, на стомаха и на гърдата.

 

Според проучването берберинът инхибира двата ключови процеса отговорни за прогресията на злокачествените туморни новообразувания - клетъчната пролиферация и миграция.

 

Клиничното приложение на това естествено растително съединение е ограничено, заради лошата му разтворимост и бионаличност.

 

Основната цел на проведеното в Сидни проучване е да се подобри физикохимичния параметър на берберина, чрез формулирането му в течни кристални наночастици и да се изучи неговия in vitro потенциал срещу туморните клетки.

 

Изследователите разработиха усъвършенставна лекарствена система, с помоща на която берберинът се капсулира в малки разтворими и биоразградими топчета, след което те се транспортират на съответното място.

 

От направените анализи се установи още, че берберинът е от полза за прекратяване производството на кислородни съединения - възпалителни химикали, генерирани по време на определени клетъчни реакции към инвазията на бактерии и други стресови събития, които биха могли да увредят клетките.

 

Освен това берберинът подпомогна модулирането на гените, свързани с оксидативния стрес и възпалението, и също така за намаляване на преждевременното стареене на клетките.

 

Информация за проучването е публикувана в сп. Pharmaceutics.

 

Референции:

https://www.mdpi.com/1999-4923/14/6/1119/htm